Verzending kan vertraagd zijn door een update van onze website.

De voordelen van lenzen dragen tijdens het koken

maandag 10 mei 2021 door Vision Direct

Een vrouw met een schort leest een kookboek in de keuken

Je kent ons natuurlijk als de experts op het gebied van contactlenzen. Maar wist je dat we bij Vision Direct ook heel erg van lekker eten houden? En naar onze mening is een goed zicht van essentieel belang tijdens het kokkerellen. Want tijdens het koken of bakken krijg je vaak te maken met beslagen brillenglazen als je iets uit de oven haalt, vette vingers of tranende ogen als je uien gaat snijden. Daarom vroegen wij ons af: is er een manier om tijdens het koken een perfect zicht te hebben en tegelijkertijd alle bewegingsvrijheid te hebben die je nodig hebt? En natuurlijk is het antwoord daarop contactlenzen!

Het dragen van lenzen helpt om het meeste uit elke activiteit te halen, maar lenzen zijn vooral handig bij het koken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van het dragen van contactlenzen zodat jij als een ware Jamie Oliver in de keuken aan de slag kunt gaan.

Een man en zijn dochter samen aan het koken

Geen beslagen bril meer

Stel je voor: je hebt er eeuwen over gedaan om het geheime lasagne-recept van je moeder te maken en je kunt niet wachten om de lasagne uit de oven te halen. Maar zodra je de oven open doet dampt je bril aan en het enige wat je nog kunt zien is een grijze waas.

Onze opticiens raden daglenzen aan. Dit omdat daglenzen enorm handig zijn in gebruik: na gebruik gooi je de lenzen aan het eind van de dag gewoon weg. En de volgende dag gebruik je een nieuw setje lenzen. Met daglenzen heb je dus geen lenzenvloeistof meer nodig.

everclear ADM

Populaire daglenzen: everclear ADM

Deze everclear ADM daglenzen zijn exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Deze comfortabele zachte lenzen zijn gemaakt van hydraterende hydrogel en hebben een hoog watergehalte. Hierdoor voelen je ogen de hele dag gehydrateerd.

Deze lenzen zijn perfect als je voor het eerst lenzen gaat dragen, maar ook als je al jarenlang lenzen draagt. De lenzen beschikken over een uv-filter, dit helpt je ogen te beschermen tegen de zon.

Ontdek nu everclear ADM

Uien snijden? Geen traanogen meer!

Je kent het vast wel: je bent een ui aan het snijden en de tranen lopen over je wangen. Maar wist je dat hier een makkelijke oplossing voor is? Lenzen dragen! De reden dat uien zorgen voor tranende ogen is dat er tijdens het snijden van de ui cellen in de ui kapotgaan. Zodra die cellen in aanraking komen met zuurstof ontstaan er bepaalde gassen. Als deze gassen je ogen bereiken geeft dit een prikkend gevoel en tranende ogen. Contactlenzen zitten direct op je oog. Dit zorgt er voor dat de gassen minder snel het oog bereiken, waardoor je geen last krijgt van traanogen.

Een vrouw met een schort om houdt twee muffins voor haar ogen

Perfect voor multitasken

Een van de grote voordelen van het dragen van contactlenzen is dat je een uitstekend perifeer zicht hebt. Dit betekent dat je alles om je heen goed kunt zien (dit is ook de reden dat lenzen perfect zijn om te dragen tijdens het sporten). Als je aan het koken bent wil je natuurlijk alles goed kunnen zien. Geniet daarom met contactlenzen van volledige bewegingsvrijheid wanneer je druk bezig bent om aardappels te roosteren in de oven, paprika's te snijden en tegelijkertijd te roeren in de pan op het vuur.

Mocht je een recept aan het maken zijn uit een kookboek met kleine lettertjes, dan is het natuurlijk het handigste als je daarvoor niet je bril erbij hoeft te pakken. Als je de kleine letters in een boek of in de krant niet meer kunt lezen dan heb je waarschijnlijk ouderdomsverziendheid, ook wel presbyopie genoemd. Je kunt dan niet meer focussen op objecten die dichtbij zijn. Multifocale lenzen zijn in dat geval dé oplossing. Met deze lenzen kun je alles weer goed zien, of het nu dichtbij of veraf is. Met multifocale lenzen hoef je dus niet meer je leesbril erbij te pakken als je aan het kokkerellen bent!

Schone handen

Tijdens het koken en bakken krijg je vaak vieze handen. Het is dan vervelend om steeds je bril aan te moeten raken als die van je neus glijdt of om met vieze handen je leesbril op te moeten zetten.

Ook als je lenzen draagt is het belangrijk om je handen altijd goed schoon te maken tijdens en na het koken. Helemaal als je bijvoorbeeld een pepertje hebt gesneden om het gerecht lekker pittig te maken. Als er restjes van de pittige stof achterblijven op je vingers en je raakt daarna je lenzen aan dan zul je merken dat dit een brandend gevoel veroorzaakt aan je oog. Was daarom je handen grondig met zeep of afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat er geen restjes van de pittige stof achterblijven. Droog je handen daarna goed af voordat je je lenzen aanraakt. Is er geen zeep in de buurt? Gebruik dan onze handige zeepblaadjes.

Waar of niet waar: kunnen lenzen smelten tijdens het koken?

Dit is natuurlijk niet waar! Je lenzen kunnen niet smelten als je bij de warme pannen op het fornuis staat of als je aan het barbecueën bent. Contactlenzen zijn gemaakt van hydrogel. Dit is een flexibel materiaal met een smeltpunt van drie keer de hoogst mogelijke lichaamstemperatuur. Dat is een temperatuur die je ogen niet kunnen bereiken. Tenzij je met je ogen op het fornuis ligt, maar dan heb je wel andere dingen om je druk over te maken dan je lenzen! Dus: het dragen van lenzen tijdens het koken en barbecueën is niet alleen heel praktisch, het is ook helemaal veilig.

Krijg je tijdens het koken last van je droge of geïrriteerde ogen? Dat kan komen door de stoom die uit de pannen komt of de warmte die van het fornuis komt. Zorg ervoor dat je in zo'n geval niet in je ogen gaat wrijven, maar volg deze drie stappen:

  1. Maak je handen grondig schoon en droog je handen goed af
  2. Doe je lenzen uit
  3. Gebruik oogdruppels, dit biedt meteen verlichting als je last hebt van je ogen
please wait