Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Voor het eerst lenzen dragen

Doosjes contactlenzen

Wennen aan je contactlenzen

In deze handige gids lees je alles over hoe het is om voor het eerst lenzen te dragen. Als je hebt besloten om contactlenzen te gaan dragen, dan heb je waarschijnlijk al een oogtest gehad bij de opticien. En je hebt tijdens het laten aanmeten van je contactlenzen ook uitleg gekregen over het indoen en uitdoen van je lenzen. Met deze gids kun je je extra goed voorbereiden op het dragen van lenzen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Als je voor het eerst contactlenzen gaat dragen

Nadat je voor het eerst lenzen hebt geprobeerd bij de opticien voelt het misschien alsof er veel informatie op je afkomt. Wat bij de opticien makkelijk leek, blijkt thuis toch ineens moeilijker te zijn. We hebben daarom wat tips voor je verzameld over het dragen van contactlenzen. Deze tips kun je lezen als je het even niet meer zeker weet.

Vrouw krijgt een oogtest bij de opticien

Voordat je lenzen aangemeten krijgt

Het is altijd handig om je voor je afspraak goed in te lezen. Dus neem zeker een kijkje in onze gids over het laten aanmeten van contactlenzen. En schroom niet om de eventuele vragen die je hebt op te schrijven zodat je deze niet vergeet als je bij de opticien bent. Je kunt natuurlijk ook altijd een vriend of familielid meenemen naar je afspraak.

Het wauw-moment

Als je overstapt van een bril naar lenzen kan er veel veranderen. De allereerste minuten dat je lenzen draagt voelen voor veel mensen als een ‘wauw-moment’: ineens kun je alles goed zien zonder dat je brilmontuur in de weg zit.

Geen bril meer dragen kan voelen als een enorme bevrijding, omdat het montuur nooit meer in de weg zit. En je bent niet de enige persoon voor wie het als een groot verschil voelt: je vrienden en familie zullen ook zeker het verschil opmerken. Contactlenzen kunnen heel goed zijn om je zelfvertrouwen een oppepper te geven. Je ontvangt geheid complimentjes van de mensen om je heen die je nog nooit zonder een bril hebben gezien.

Na het laten aanmeten van je contactlenzen

Zoals dat bij alle nieuwe dingen gaat, kan het even tijd kosten om te leren om contactlenzen te dragen. The do’s en don’ts lijken in het begin misschien wat overweldigend, maar er is online zoveel informatie te vinden over het dragen van lenzen dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Het is altijd handig om nadat je bij de opticien bent geweest online wat research te doen. Op die manier blijft alle informatie over lenzen wat beter hangen.

Close up van een oog

Thuis voor het eerst je lenzen indoen

Het belangrijkste eerst:

Als het gaat om het indoen en uitdoen van lenzen, is het vooral een kwestie van veel oefenen. Laat je niet ontmoedigen als je in het begin merkt dat je het moeilijk vindt. Des te vaker je hiermee oefent, des te beter het zal gaan. Lees onderstaande tips over hoe je het beste kunt omgaan met voor het eerst thuis je lenzen indoen:

 • Zorg ervoor dat je 's ochtends twintig minuten meer tijd hebt dan normaal. Op die manier voel je je niet gehaast als je je lenzen in gaat doen.
 • Draag in het begin je lenzen maar een paar uur per dag. Begin bijvoorbeeld de eerste week met vier uur per dag en bouw het aantal uren daarna geleidelijk op. Op die manier geef je je ogen de kans om aan contactlenzen te wennen.
 • Als je je lenzen in hebt: kijk eens in de spiegel en besef hoe goed je eruitziet!

De volgende stappen

Lenzendoosjes en lenzenvloeistof in een badkamerkastje

Als je net begint met het dragen van lenzen is het goed om te weten dat je verschillende soorten lenzen kunt proberen. Er zijn namelijk veel verschillende merken en soorten lenzen verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je het type lens kiest dat het beste bij jou past. Het kan soms gebeuren dat je een lens probeert die eerst prima lijkt, maar die na een tijdje niet zo prettig meer voelt.

In onze blog over waarom je lenzen altijd prettig aan moeten voelen kun je hier meer over lezen. Als je er niet van overtuigd bent dat de lenzen die je nu draagt de juiste zijn: geen probleem. Neem contact op met je opticien en vraag of je andere lenzen mag uitproberen. Maak je geen zorgen, er is altijd een lens die bij jou past!

Bij de meeste opticiens kun je een setje proeflenzen proberen. Op die manier kun je ontdekken welk merk en welke soort lenzen het beste bij jou passen. Als je de eerste weken vragen hebt over je lenzen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je opticien.

De do's en don'ts als je voor het eerst je lenzen draagt

Do's

 • Zorg ervoor dat je 's ochtends wat extra tijd hebt, zodat je in alle rust je lenzen in kunt doen.
 • Als je je lens op de vloer laat vallen of in de wasbak: maak de lens dan grondig schoon met lenzenvloeistof voordat je de lens weer indoet. Als je daglenzen draagt kun je de lens weggooien en een nieuwe lens gebruiken.
 • Als je je lenzen indoet voor de spiegel boven de wasbak in de badkamer: doe dan de stop op de afvoer, zodat je zeker weet dat je lens niet in de afvoer van de wasbak valt!
 • Was je handen altijd met water en zeep voordat je je lenzen indoet.
 • Als je daglenzen draagt kan het handig zijn om een extra setje lenzen mee te nemen als je de deur uit gaat. Draag je maandlenzen, neem dan een klein flesje lenzenvloeistof mee.
 • Het is handig om oogdruppels bij je te hebben voor het geval je last krijgt van droge ogen. We hebben een groot assortiment aan oogdruppels die helpen om droge en geïrriteerde ogen te verlichten.

Don'ts

 • Draag je lenzen nooit langer dan de aanbevolen draagtijd.
 • Als je lenzen in contact komen met water komen ze in aanraking met bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Maak je lenzen grondig schoon als dit gebeurt (als je maandlenzen draagt) of gooi de lenzen weg en gebruik een nieuw setje lenzen (als je daglenzen draagt). Draag om deze reden je lenzen dan ook niet als je gaat douchen.
 • Slaap niet met je contactlenzen in, tenzij je opticien dit heeft aangeraden (sommige lenzen zijn hier geschikt voor). Je kunt namelijk wakker worden met rode en pijnlijke ogen.
 • Merk je dat je rode ogen door lenzen krijgt? Neem dan contact op met je opticien. Het kan zijn dat je niet het soort lens draagt dat het beste is voor jouw ogen.

En heel belangrijk: wees niet te hard voor jezelf. Iedereen die begint met het dragen van contactlenzen vindt het indoen en uitdoen van de lenzen in het begin moeilijk. Blijf oefenen en je zult merken dat je er na een tijdje heel bedreven in wordt. Ook is er online veel informatie te vinden over het dragen van lenzen. Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Je kunt onze klantendienst bereiken via de webchat, telefonisch (0800 72171) of stuur een e-mail naar service@visiondirect.be. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.