Goedkoper dan in de winkel

Een bril of lenzen?

Uit de oogmeting bij de opticien blijkt dat je zicht niet goed is. De grote vraag is dan natuurlijk: ga je voor een bril of lenzen?


Of je nu bijziend of verziend bent, een leesbril nodig hebt of een lens met een cilinder: er zijn gelukkig tegenwoordig veel mogelijkheden om perfect te kunnen zien. Voor elk voorschrift is er wel een contactlens of een bril die geschikt is. Maar welke optie is het meest geschikt voor jou en voor jouw ogen? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om de keuze te maken tussen een bril of lenzen. En natuurlijk kun je ook beide naast elkaar gebruiken.

Kiezen voor een bril

Als mensen voor het eerst te horen krijgen dat ze niet meer optimaal kunnen zien, kiezen ze vaak voor een bril in plaats van lenzen. Maar tegenwoordig hoeft het helemaal niet of-of te zijn: je kunt het dragen van lenzen prima combineren met het dragen van een bril. Als je doorgaans lenzen draagt is het zelfs goed om dit af te wisselen met het dragen van een bril.


Hoewel het goed is om soms een bril te dragen, heeft een bril helaas wel nadelen. Zo heb je met een bril een kleiner gezichtsveld. Vanwege het montuur dat in de weg zit heb je niet een perfect zicht om je heen. Je moet vaak je hoofd draaien om alles goed te kunnen zien. Daarnaast kunnen brillen erg duur zijn. Ook is het onhandig om een bril te dragen tijdens het sporten. Het montuur zit vaak in de weg en je krijg al snel last van beslagen brillenglazen. Sporten met lenzen is een stuk praktischer dan met een bril.

Lenzen: praktisch en handig

Veel mensen vinden lenzen dragen makkelijker en handiger dan een bril. En dat is niet voor niets. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten lenzen verkrijgbaar, dat er voor iedereen wel een geschikte lens te vinden is. Zo kun je kiezen voor maandlenzen, daglenzen en tweewekelijkse lenzen. Ook kun je natuurlijk lenzen met cilinder online bestellen en lenzen voor ouderdomsverziendheid (dit heet ook wel presbyopie).


De grote voordelen van het dragen van lenzen zijn:


1. Met lenzen heb je nooit last van beslagen brillenglazen.

2. Met lenzen kun je zo actief zijn als je maar wilt. Zo kun je sporten of uitgaan zonder dat je bril de hele tijd in de weg zit.

3. Met lenzen heb je een groter perifeer zicht. Dankzij dit grotere gezichtsveld kun je meer om je heen zien dan met een bril.

4. Lenzen zijn enorm makkelijk te combineren met een zonnebril. Als je lenzen met een uv-filter draagt in combinatie met een zonnebril zorg je voor optimale bescherming van je ogen tegen uv-straling van de zon.

5. Is je voorschrift veranderd? Het is een stuk makkelijker en goedkoper om nieuwe lenzen te bestellen dan een nieuwe bril.

Conclusie: een bril of lenzen?

Zoals we al eerder noemden: je hoeft niet een keuze te maken tussen óf een bril dragen óf lenzen. Je kunt beide heel goed met elkaar combineren.


Wat je ook draagt, het is altijd belangrijk om het advies van je opticien op te volgen. Zorg ervoor dat je regelmatig je ogen laat testen bij de opticien, zodat je zeker weet dat je voorschrift nog klopt en dat je de juiste lenzen of bril draagt.

Probeer gratis everclear ELITE daglenzen

Deze comfortabele zachte daglenzen zijn exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Deze lenzen zijn perfect om te dragen als je snel last hebt van droge ogen. Omdat deze lenzen zijn gemaakt van silicone hydrogel kun je ze tot wel 12 uur per dag comfortabel dragen, zonder dat je last krijgt van droge ogen. Deze everclear ELITE lens beschikt ook over een uv-filter. Dit helpt je ogen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen van de zon. Omdat het daglenzen zijn, zijn deze lenzen heel makkelijk en hygiënisch in gebruik.

Bestel everclear ELITE
Tips voor het dragen van lenzen

Of je nu voor het eerst lenzen draagt, monovisie lenzen draagt of een ervaren lenzendrager bent.

• Stap over op daglenzen: als je vaak last hebt van droge ogen dan zijn daglenzen een aanrader. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. Heel handig, want je hebt dan dus geen lenzenvloeistof meer nodig. Daglenzen laten veel zuurstof door. Onze opticiens raden everclear ELITE aan, deze lenzen zorgen ervoor dat je ogen optimaal worden gehydrateerd.

• Hygiëne: het is enorm belangrijk om altijd je handen goed te wassen voordat je je lenzen aanraakt. Dus was je handen grondig voordat je je lenzen 's ochtends in doet en voordat je de lenzen er 's avonds weer uithaalt. Wil je je handen wassen maar is er geen zeep in de buurt? Dan zijn de Vision Direct zeepblaadjes heel handig.

• Wennen aan lenzen: als je voor het eerst lenzen gaat dragen of als je overstapt op een ander soort lens dan is het heel normaal dat je eerst een tijdje moet wennen aan de nieuwe lenzen. Als je (andere) lenzen gaat dragen is het belangrijk om altijd het advies van je opticien op te volgen en bij vragen contact op te nemen met je opticien.

• Oogtest: laat elke twee jaar je ogen opmeten bij de opticien. Het is belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren, zodat je zeker weet dat je lenzenvoorschrift nog klopt. Voor mensen die ouder zijn dan zestig jaar wordt aanbevolen om eenmaal per jaar een oogtest te laten doen. Bij een oogtest wordt niet alleen gekeken welke sterkte je nodig hebt, er wordt ook gekeken naar de gezondheid van je ogen.

• Oogdruppels: zorg ervoor dat je altijd een flesje oogdruppels bij je hebt. Als je lenzen draagt kun je soms last krijgen van droge ogen. Met oogdruppels zorg je ervoor dat je lenzen en je ogen weer worden gehydrateerd. De everclear oogdruppels helpen heel goed bij droge, geïrriteerde of vermoeide ogen.

Hopelijk heeft dit je geholpen bij het maken van een keuze tussen het dragen van lenzen of een bril. Heb je vragen over het dragen van lenzen? Neem dan contact op met onze klantendienst. Wij zijn bereikbaar voor al je vragen over het dragen van contactlenzen. Je kunt onze klantendienst bereiken via de webchat, telefonisch (0800 72171) of stuur een e-mail naar service@visiondirect.be. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 19.00 uur.

BETAALMOGELIJKHEDEN