Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Multifocale lenzen

Gaat het lezen van een boek steeds moeilijker? Dat klinkt alsof je toe bent aan multifocale lenzen. Multifocale lenzen corrigeren je zicht als je last hebt van ouderdomsverziendheid (presbyopie). Bij Vision Direct vind je multifocale lenzen van alle bekende merken.

Wat zijn multifocale lenzen

Multifocale lenzen kun je zien als een leesbril in lensvorm. Door het gebruik van zachte multifocale lenzen kun je objecten dichtbij en veraf goed zien. Dit houdt in dat je met een multifocale contactlens geen bifocale bril meer hoeft te dragen, zodat je kunt profiteren van het scherpste beeld.

Bijna iedereen krijgt er bij het ouder worden mee te maken: het wordt op latere leeftijd steeds moeilijker om kleine lettertjes te lezen. Als je last hebt van ouderdomsverziendheid (ook wel presbyopie genoemd) hoef je niet per se een multifocale bril te kopen, want je kunt ook lenzen dragen. Multifocale lenzen zijn dan de juiste keuze.

Dichtbij én veraf scherp zien

Zachte multifocale contactlenzen zijn contactlenzen die beide sterktes combineren in één lens, zodat je zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien. Dus of je nu een boek leest, achter de computer zit, iets zoekt op je mobiele telefoon of in de auto rijdt: deze lenzen zijn geschikt voor alle situaties omdat je alles op verschillende afstanden goed kunt zien. Voor veel mensen met ouderdomsverziendheid zijn multifocale contactlenzen daarom ook hun eerste keuze. Multifocale lenzen zijn een uitstekend alternatief voor een leesbril of een gewone bril.

De termen 'bifocaal', 'varifocaal' en 'multifocaal' worden vaak door elkaar heen gebruikt: varifocale en multifocale hebben dezelfde betekenis, maar de meest gebruikte term is 'multifocaal'. Beide soorten lenzen bevatten verschillende sterktes waardoor deze lenzen zowel bij- als verziendheid corrigeren.

Wennen aan multifocale lenzen

Als je niet gewend bent om lenzen te dragen, kan het even duren om je ogen (en je hersenen) te laten wennen aan deze contactlenzen. Maar als je het een aantal dagen de tijd geeft, zul je merken dat je daarna niet meer anders wilt.

De symptomen van ouderdomsverziendheid worden met verloop van tijd erger, wat betekent dat je zicht elk jaar verslechtert. Als je met een slechter zicht geen lenzen draagt, moeten je ogen zich steeds meer inspannen waardoor je aan het eind van de dag last kunt krijgen van hoofdpijn.

Multifocale lenzen met cilinder

Multifocale lenzen zijn gelukkig ook verkrijgbaar met een cilinder (ook wel astigmatisme genoemd). Proclear Multifocal Toric is bijvoorbeeld een zachte multifocale lens met een cilinder (deze lenzen worden ook wel multifocale torische lenzen genoemd), perfect dus als je een cilinderafwijking hebt en multifocale lenzen wilt dragen. Deze lenzen zijn gemaakt door de bekende lenzenfabrikant CooperVision.

Ook Bausch & Lomb ULTRA Multifocal for Astigmatism zijn zachte multifocale lenzen met een cilinder. Deze lenzen maken gebruik van de 3 Zone Progressive Design™-technologie. Dit zorgt voor een perfect zicht op elke afstand. Deze lens heeft een comfortabele en stabiele pasvorm.

Hoe werken multifocale lenzen?

Er zijn twee soorten multifocale lenzen die je zicht op verschillende manieren corrigeren. Bij multifocale lenzen met een concentrische cirkel bevindt de standaard sterkte zich in het midden, met meerdere cirkels daaromheen. Bij asferische multifocale contactlenzen neemt de sterkte geleidelijk toe van de rand naar het midden van de lens, vlak voor de pupil.

Concentrisch ontwerp multifocale contactlens

Concentrisch

Bij concentrische lenzen zit de sterkte voor normaal/verzicht in het midden van de lens en de sterkte voor dichtbij in de omliggende ring.

Beide ringen, om goed dichtbij of veraf te kunnen zien, wisselen elkaar af tot aan de buitenste ring.

Asferisch ontwerp multifocale contactlens

Asferisch

Net als concentrische lenzen beginnen asferische lenzen met een afstandscorrectie in het midden van de lens.

Naar buiten toe biedt deze lens echter een geleidelijke overloop naar het corrigeren van afstanden dichterbij.

Multifocale lenzen bij presbyopie

Presbyopie komt heel vaak voor: meer dan 2 miljard hebben deze aandoening. In tegenstelling tot andere oogafwijkingen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme, is presbyopie geen refractiefout. Het is het gevolg van een verandering in de elasticiteit van je ogen.

Om het licht goed te kunnen focussen moet je ooglens in staat zijn om zich op de juiste momenten te kunnen ontspannen en aanspannen, afhankelijk van het object waar je naar kijkt en de lichtomstandigheden. Het licht moet zich door de ooglens kunnen richten op het hoornvlies, zodat het goed op het netvlies valt.

Bij het ouder worden verslappen je oogspieren een beetje waardoor de ooglens zich niet altijd meer goed kan aanspannen. Hierdoor wordt het lastig om objecten die zich op kleine afstand bevinden te zien. Het licht valt namelijk niet goed op het netvlies, maar erachter. Dit zorgt voor een vaag zicht. In het begin zul je dit vooral merken als je 's avonds in het donker kleine letters probeert te lezen.

Voordelen van multifocale contactlenzen

Als je last hebt van presbyopie (ouderdomsverziendheid) is het belangrijk om dit te corrigeren. De symptomen van presbyopie worden met verloop van tijd erger, wat betekent dat je zicht verslechtert. Als je dan geen lenzen met correctief vermogen draagt, moeten je ogen zich steeds meer inspannen. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn.

Met multifocale contactlenzen kun je alles dichtbij én veraf goed zien. Je hoeft dan geen leesbril op te zetten of het object ver weg te houden met je arm.

Soorten multifocale contactlenzen

Er is een groot aanbod van multifocale contactlenzen die passen bij verschillende draagschema's.

  • Multifocale daglenzen zijn gemakkelijk en hygiënisch in het gebruik. Na gebruik gooi je de zachte multifocale daglenzen weg en de volgende dag pak je een nieuw setje daglenzen.
  • Multifocale maandlenzen bieden een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding omdat je deze lenzen een maand lang kunt dragen. Natuurlijk wel op voorwaarde dat je de zachte multifocale maandlenzen 's nachts bewaart in een lenzendoosje met lenzenvloeistof.
  • Multifocale weeklenzen vormen een uitstekende middenweg tussen maandlenzen en daglenzen. Deze lenzen kun je tot twee weken lang dragen. Net zoals met maandlenzen moet je tweewekelijkse lenzen elke avond schoonmaken en vervolgens 's nachts bewaren in een lenzendoosje met lenzenvloeistof.

Multifocale lenzen van Hans Anders of Pearle

Als je normaal gesproken lenzen van Pearle of Hans Anders draagt, kun je online voordeliger lenzen bestellen. Kies in dat geval voor gelijkwaardige lenzen van een ander merk. Bij Vision Direct vind je goedkope multifocale lenzen, van dezelfde kwaliteit als bij de opticien. Wij houden de prijs van multifocale lenzen altijd laag.

Multifocale lenzen: ervaringen

Proclear 1 Day Multifocal

Proclear 1 Day Multifocal

"Ik doe de lenzen in en ik zie perfect, zowel veraf als dichtbij. Zelfs een draad in het oog van de naald doen gaat geweldig."
H.

Biofinity Multifocal

Biofinity Multifocal

"Al jaren met veel plezier gedragen. Altijd goed zicht!"
Frank

Air Optix Aqua Multifocal

Air Optix Aqua Multifocal

"Perfecte lenzen, je voelt niet dat je ze in hebt. Zicht is perfect en je hebt geen leesbril meer nodig! Echte aanrader."
Astrid

Bausch & Lomb SofLens Multifocal

SofLens Multifocal

"Deze lenzen zijn super, ik kan niet meer zonder. Zodra ik opsta doe ik ze in en ze gaan pas uit als ik naar bed ga. Zijn super voor veraf en dichtbij."
Loes

Onze beste multifocale lenzen

Overweeg je de overstap naar multifocale lenzen? Laat je dan inspireren door onze bestsellers.

Dailies Total 1 Multifocal

Dailies Total 1 Multifocal

Dailies Total 1 Multifocal is 's werelds eerste waterdoorlatende contactlens. Het oppervlak bestaat voor 80% uit water daardoor je ogen de hele dag fris en gehydrateerd blijven. Het zijn daglenzen dus ze zijn zeer hygiënisch en comfortabel. Je kunt ze na gebruik weggooien en de volgende dag nieuwe lenzen indoen.

Biofinity Multifocal

PureVision Multifocal

Biofinity Multifocal lenzen laten uitzonderlijk veel zuurstof door naar je ogen. Hierdoor voelen je ogen de hele dag comfortabel en gezond. Ook na een lange dag zorgen deze zachte multifocale maandlenzen ervoor dat je ogen optimaal gehydrateerd worden. Een goede keuze dus als je last hebt van droge ogen. Dankzij de Balanced Progressive™-technologie past Biofinity Multifocal altijd goed op het oog. Hierdoor kun je met alle gemak alles zowel dichtbij als veraf goed zien.

Nieuwste generatie lenzen

De laatste jaren zijn er veel vernieuwingen geweest op het gebied van lenzen. Er is daarom altijd wel een lens die geschikt is voor jouw ogen. Contactlensspecialisten kunnen je hier alles over vertellen. Met de nieuwste generatie lenzen met een perfecte sterkteverdeling profiteer je de hele dag van het beste zicht. Maak een afspraak bij de opticien om te controleren welke sterkte je nodig hebt voor multifocale lenzen of om te checken of je nog de juiste sterkte draagt.

Meer informatie

Bij Vision Direct vind je dezelfde multifocale lenzen als bij de opticien, maar dan goedkoper. Je kunt dus met een gerust hart je lenzen bij ons bestellen. Heb je vragen over het online bestellen van lenzen? We zijn bereikbaar via web chat, telefoon 0800 72171 of e-mail service@visiondirect.be. Ook kun je veel informatie vinden in onze handige Gebruikersgidsen.