Goedkoper dan in de winkel

Het effect van alcohol op je ogen

Dat teveel alcohol drinken niet goed is voor de gezondheid is inmiddels algemeen bekend. En zelf vind je het waarschijnlijk ook niet prettig om regelmatig wakker te worden met een kater of om weer in een ongemakkelijke situatie te belanden omdat je dronken bent. Maar wist je dat alcohol ook effect heeft op de gezondheid van je ogen? Lees verder om erachter te komen waarom het niet goed is voor je zicht om regelmatig veel alcohol te drinken.

Slecht zicht

Als je wat glaasjes drank op hebt merk je al snel dat je zicht wazig wordt. Dit komt omdat alcohol een negatief effect heeft op je perifere gezichtsvermogen. Hierdoor krijg je als het ware een soort tunnelvisie: je ziet niet meer goed wat er om je heen gebeurt. Ook heb je een vertraagde reactiesnelheid, omdat de iris zich langzamer opent en sluit. Omdat je pupillen langzamer reageren is het gevaarlijk om auto te rijden. Je kunt dan minder snel reageren op de verkeerssituatie.


Alcohol drinken heeft nog meer invloed op je zicht. Dit heb je vast al eens gemerkt als je in een kroeg staat of thuis na wat biertjes tv kijkt. Zo zorgt het er voor dat je contrasten minder goed kunt waarnemen. Dit houdt in dat je minder goed een onderscheid kunt maken tussen lichte en donkere objecten. Ook kun je minder goed afstanden inschatten en kleuren waarnemen. Nog meer redenen dus om na het drinken van alcohol niet achter het stuur te kruipen.

Droge ogen

Het is goed om voldoende water te drinken na het nuttigen van alcohol. Op die manier zorg je er namelijk voor dat je lichaam weer gehydrateerd wordt. Dit is ook goed voor je ogen, want de hoeveelheid oogvocht vermindert bij overmatig alcoholgebruik.


Merk je dat je toch nog last hebt van droge ogen? Dan bieden oogdruppels uitkomst. Oogdruppels zorgen ervoor dat je droge ogen weer vochtig worden, waardoor je ogen en contactlenzen weer prettig aanvoelen. Probeer bijvoorbeeld everclear Eye Drops. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld voor contactlensdragers die last hebben van droge of vermoeide ogen. Perfect dus als je net iets teveel biertjes hebt gedronken en je ogen de volgende dag droog aanvoelen.

Rode ogen

Je hebt het zelf vast al eens meegemaakt: je bent een avond op stap en je hebt al behoorlijk veel gedronken. Eenmaal thuisgekomen kijk je in de spiegel en zie je tot je grote schrik dat je ogen helemaal rood zijn. Dit kan komen door het aantal glazen bier of wijn dat je gedronken hebt. Alcohol zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten in het oog verwijden, hierdoor worden de bloedvaten in je ogen beter zichtbaar.

Wallen onder je ogen

Iedereen maakt het wel eens mee: je hebt slecht geslapen en je wordt de volgende ochtend wakker met wallen die ongeveer op je knieën hangen. Dit kan natuurlijk eens gebeuren als je slecht slaapt of een korte nacht hebt gehad. Maar als je regelmatig veel alcohol drinkt, kan dat ook de oorzaak zijn van de wallen onder je ogen. Je hebt dan snel last van vermoeide ogen en de huid rondom je ogen veroudert sneller dan normaal.

Trillend ooglid

Overmatig alcoholgebruik kan zorgen voor een trillend ooglid. Een trillend ooglid is een spiertrekking bij het oog. Het is doorgaans niet pijnlijk, maar het kan wel heel vervelend zijn. Helemaal omdat het wel een dag kan duren. En het is typisch zoiets waarvan je denkt dat het andere mensen meteen opvalt.


Heb je regelmatig last van een trillend ooglid? Dan kan dat ook een andere oorzaak hebben, zoals te weinig slaap, veel koffie drinken of een vitaminetekort. Ook kun je last krijgen van vermoeide ogen door stress. Zorg er dan voor dat je de tijd neemt om te ontspannen, gezond te eten, voldoende slaap te krijgen en minder of geen alcohol te drinken.

Slecht slapen

Je hebt veel gedronken en je bent aan het eind van de avond zo moe dat je meteen in een diepe slaap valt. Maar 's ochtends merk je dat dat je je totaal niet uitgeslapen en helder voelt. Dat komt omdat alcohol effect heeft op de kwaliteit van je slaap. Alcohol vermindert de hoeveelheid droomslaap, ook wel REM-slaap genoemd. Tijdens de droomslaap verwerken de hersenen de emoties en informatie van de dag. Veel alcohol drinken heeft effect op het herstel van je lichaam dat 's nachts plaatsvindt.


Hoe dronken je ook bent: zorg er altijd voor dat je je lenzen uit doet voordat je gaat slapen! Het is namelijk slecht voor je ogen om te slapen met je lenzen in. Je ogen krijgen dan niet voldoende zuurstof. Als je er een gewoonte van maakt om je lenzen in te houden als je slaapt, dan kan dit voor ernstige problemen zorgen, zoals keratitis (een ontsteking van het hoornvlies).


Mocht het toch eens gebeuren dat je wakker wordt met je lenzen nog in, lees dan wat je het beste kunt doen als je hebt geslapen met je lenzen in.

De effecten van alcohol op de lange termijn

De hierboven genoemde effecten zijn vooral merkbaar op de korte termijn. Maar alcohol heeft helaas ook veel langetermijneffecten die van invloed kunnen zijn op je ogen en je zicht:

• Een lui oog - Amblyopie is een ander woord voor een lui oog. Door overmatig alcoholgebruik kun je last krijgen van een amblyopie, met als grootste risico het verliezen van het gezichtsvermogen.

• Staar - Bij mensen die staar hebben en veel drinken gaat het gezichtsvermogen sneller achteruit.

• Een grotere kans op maculadegeneratie - Door overmatig veel te drinken is er een groter risico op maculadegeneratie. Hierbij sterft de macula (het centrale deel van het netvlies) geleidelijk af, met als gevolg een verminderde gezichtsscherpte.

• Vitaminegebrek - Veel drinken beïnvloedt de opname van vitamines in de lever. Vitamines zijn essentieel voor het behoud van een goed zicht. De gevolgen kunnen verstrekkend zijn, zoals bijvoorbeeld blindheid, nachtblindheid of het dunner worden van het hoornvlies.

Drink met mate

Als je een glas wijn of bier drinkt of een lekkere cocktail dan heeft dat natuurlijk niet meteen een effect op de gezondheid van je ogen. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen zorgt veel alcohol drinken wel degelijk voor een verminderde ooggezondheid. Zorg er daarom voor dat je met mate drinkt, zodat je ogen zo gezond mogelijk blijven.

Probeer everclear Eye Drops

Ben je op zoek naar oogdruppels die helpen bij droge of geïrriteerde ogen? Dan zijn everclear Eye Drops de perfecte oogdruppels voor jou. Deze oogdruppels zijn speciaal ontwikkeld om snel verlichting te brengen bij droge of vermoeide ogen. Je kunt deze oogdruppels gebruiken als je contactlenzen draagt. Hoe het werkt: doe simpelweg wat druppels in je oog en je merkt meteen verschil. Door de unieke natuurlijk formule wordt het gebrek aan traanvocht meteen aangevuld.

Probeer everclear Eye Drops
BETAALMOGELIJKHEDEN