Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Wazig zien met zachte lenzen

Een vrouw met donker wrijft in haar ogen

Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je draagt zachte lenzen en je ziet ineens wazig. Je zicht is niet scherp meer en je kunt details niet goed meer zien.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een wazig zicht kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals branderige ogen, tranende ogen of jeuk. Afhankelijk van de oorzaak kan het een tijdelijk probleem zijn dat totaal niet ernstig is, maar het kan helaas ook een meer serieuze oorzaak hebben. Maak je in ieder geval niet meteen ongerust. Het doel van deze gids is om je te helpen begrijpen wat de oorzaken kunnen zijn van wazig zien, hoe je een wazig zicht kunt helpen voorkomen en of je lenzen kunt dragen als je last hebt van een wazig zicht.

Oorzaken wazig zien

Als je last hebt van een wazig zicht kan dit verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken van wazig zien hoeven niet per se verband te houden met de gezondheid van je ogen. Wazig zien kan iets tijdelijks zijn, maar het kan helaas ook iets zijn waar je je hele leven last van houdt. Enkele veelvoorkomende oorzaken van een wazig zicht zijn:

Een wazig beeld van een hand en een laptop
 • Lenzen of een bril nodig: Merk je dat je objecten niet meer duidelijk kunt zien en dat je niet meer goed kunt focussen als je ergens naar kijkt? Merk je dat dit juist geldt voor objecten die ver weg zijn of juist voor objecten die dichtbij zijn? Dan heb je waarschijnlijk een bril of lenzen nodig (of je draagt momenteel niet de juiste sterkte). Het is dan waarschijnlijk dat je last hebt van bijziendheid (waarbij je niet goed meer in de verte kunt kijken) of verziendheid (waarbij je juist dingen dichtbij niet goed meer kunt zien). Of je hebt ouderdomsverzienheid, ook wel presbyopie genoemd. Hierbij merk je bij het ouder worden dat je de kleine lettertjes steeds minder goed kunt lezen. Ook kan het zijn dat je astigmatisme hebt, een cilindrische afwijking. In dat geval heb je lenzen met een cilinder nodig. Wat de oorzaak ook is van je wazige zicht: het is belangrijk om hiermee naar de opticien te gaan. De opticien kan dan een oogtest uitvoeren om te kijken welke sterkte je nodig hebt.
 • Een oogaandoening: Een andere reden waarom je last kunt hebben van een wazig zicht zijn bepaalde oogaandoeningen, zoals glaucoom of staar. Glaucoom is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de zenuwcellen in het oog langzaam afsterven, meestal door een verhoogde oogdruk. Staar is een vertroebeling van de ooglens waardoor je zicht minder scherp wordt. Ook als je last hebt van conjunctivitis of een bultje op je oog kun je last krijgen van een wazig zicht.
 • Droge ogen: als je last heb van droge ogen kun je als gevolg hiervan last krijgen van een wazig zicht. Droge lenzen kunnen worden veroorzaakt door droge lucht. Oogdruppels voor droge ogen kunnen in zo’n geval uitkomst bieden.
 • Je contactlenzen niet op de juiste manier dragen: Contactlenzen zijn natuurlijk enorm handig om te dragen. Met lenzen heb je nooit meer last van beslagen brillenglazen of een bril die van je neus glijdt. Het is wel belangrijk om altijd goed voor je lenzen te zorgen. Draag je maandlenzen? Doe je lenzen dan elke avond in een schoon lenzendoosje met lenzenvloeistof. Draag je daglenzen? Gooi je lenzen dan elke dag ‘s avonds weg. Draag daglenzen nooit langer dan één dag. Het is ook belangrijk om niet te douchen met lenzen en niet te slapen met lenzen.
 • Vermoeidheid: Als je moe bent merk je dat vaak ook aan je ogen. Vermoeidheid en stress kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van je ogen, met een wazig zicht als resultaat. Het kan dan helpen om oogoefeningen te doen, zodat je ogen even kunnen ontspannen.
 • Eerste keer lenzen dragen: Als je voor het eerst lenzen gaan dragen kan dat even wennen zijn. In het begin kan het voelen alsof je wazige lenzen draagt of misschien krijg je last van droge lenzen. Als je langere tijd last hebt van droge ogen dan zijn oogdruppels een aanrader. Of probeer een nieuwe lens als je daglenzen draagt. Als je maandlenzen draagt is het handig om altijd een klein flesje lenzenvloeistof bij je te hebben. Je kunt dan waar je ook bent je lenzen schoonmaken. Voelen je lenzen na een tijdje nog steeds niet prettig aan? Probeer dan silicone hydrogel lenzen.
 • Andere redenen: Veel zwangere vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van droge ogen en een wazig zicht. Onze opticien Benjamin Dumaine zegt hierover: "Het gebeurt vaak dat de sterkte van je ogen verandert tijdens een zwangerschap. Dit is niets om je zorgen over te maken en het zicht herstelt doorgaans snel na de bevalling." Als gevolg van de hormoonschommelingen kunnen zwangere vrouwen ook last krijgen van geïrriteerde of branderige ogen. Dit komt omdat de ogen minder traanvocht aanmaken.
 • Diabetes is een van de meest voorkomende oorzaak van wazig zien. Als je suikerziekte hebt kun je diabetische retinopathie krijgen (beschadiging van het netvlies). Er zijn veel onderzoeken die een verband aantonen tussen diabetes en staar. Dit wordt veroorzaakt door de hoge suikerspiegels in het lichaam.

Contactlenzen dragen

Zachte contactlenzen zijn de perfecte oplossing als je wazig ziet omdat je bijziend of verziend blijkt te zijn. Lenzen zijn veel handiger dan een bril, vooral tijdens het sporten. En ook koken met lenzen heeft veel voordelen. Een ander belangrijk voordeel is dat contactlenzen niet beslaan, zoals vaak gebeurt als je een bril draagt.

Een doosje everclear ELITE contactlenzen

Gratis daglenzen proberen

Daglenzen zijn enorm handig om te dragen. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. Met daglenzen heb je altijd een scherp zicht. Wil je daglenzen uitproberen? Bestel dan gratis everclear ELITE. Deze comfortabele zachte daglenzen hebben een perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen uitproberen. Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer nu gratis

Als je langer last hebt van een wazig zicht

Het kan gebeuren dat je langere tijd last hebt van een wazig zicht. Dit kan gebeuren aan één oog of beide ogen. Als je merkt dat je langer dan twee dagen last hebt van een wazig zicht is het aan te raden om een afspraak te maken bij je huisarts. Heb je daarnaast ook last van de volgende symptomen, neem dan meteen contact op met je huisarts:

 • Lichtflitsen zien
 • Zeer pijnlijke ogen
 • Hoofdpijn

Er kan dan namelijk iets ernstigs aan de hand zijn, dus het is belangrijk om in dit geval zo snel mogelijk een diagnose te krijgen.