Goedkoper dan in de winkel

Slapen met lenzen: waarom je dit beter niet kunt doen

Een van de belangrijkste dingen die je moet weten als je lenzen draagt, is dat je niet moet gaan slapen met je lenzen in. Waarschijnlijk wist je dat al en heeft je opticien het je ook verteld. Maar misschien gebeurt het soms toch dat je in slaap valt met je lenzen in. Of je nu regelmatig een dutje doet op de bank of dat je je lenzen vergeet uit te halen na een nacht stappen: lees verder om erachter te komen waarom het niet goed is om te slapen met je contactlenzen in.

Wat moet ik doen als ik in slaap val met mijn lenzen in?

Je bent per ongeluk in slaap gevallen met je lenzen in. Je bent net wakker geworden en beseft wat er is gebeurd. Geen paniek, wij leggen je uit wat je nu het beste kunt doen:


• Ook al voelen je lenzen niet comfortabel aan, doe niet meteen je lenzen uit. Je lenzen zijn waarschijnlijk heel droog en voelen aan alsof ze aan je oog vastgeplakt zitten. Het kan dan moeilijker zijn dan normaal om je lenzen uit te doen.

• Masseer in plaats daarvan voorzichtig je ogen, zodat ze traanvocht produceren. Op die manier worden je lenzen weer gehydrateerd.

• Drink veel water, dit helpt ook om je ogen te hydrateren.

• Als je lenzen nog steeds droog aanvoelen, gebruik dan oogdruppels om je lenzen en je ogen weer vochtig te maken. Op die manier voorkom je een gescheurde lens.

• Zodra je ogen minder droog aanvoelen, kun je proberen je lenzen uit te doen.

• Gebruik hierna even geen contactlenzen, draag in plaats daarvan een dag je bril (of nog beter: twee dagen). Dit om je ogen rust te geven.

• Voelen je ogen nadat je met je lenzen in hebt geslapen nog steeds niet prettig aan? Neem dan contact op met je opticien. De opticien kan je ogen bekijken en aanraden wat je moet doen.

Het risico van slapen met contactlenzen in

Hoe het komt dat je lenzen droog aanvoelen en aan je oog blijven plakken als je ermee slaapt? Dat is heel simpel: lenzen beperken de zuurstoftoevoer en de toevoer van vocht naar je ogen. Dat is geen probleem als je elke avond je lenzen uitdoet. Maar als je dat niet doet kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen.


Als je een keer per ongeluk in slaap valt met je lenzen voelen je ogen waarschijnlijk tijdelijk even onprettig aan. Je kunt last hebben van rode ogen, jeukende ogen en wallen. Maar als je er een gewoonte van maakt om je lenzen in te houden als je slaapt, dan kan dit voor ernstige problemen zorgen, zoals keratitis (een ontsteking van het hoornvlies). Het tekort aan zuurstoftoevoer naar je ogen is niet de enige reden waarom slapen met contactlenzen in slecht is. Het gebrek aan hydratatie speelt namelijk ook een rol.


Als je slaapt, knipper je niet met je ogen. Terwijl met je ogen knipperen helpt om traanvocht te produceren. Op die manier worden je ogen op natuurlijke wijze gehydrateerd. Er zijn dus eigenlijk twee vormen van uitdroging gaande als je in slaap valt met je lenzen in. Dit zorgt niet alleen voor ongemak, maar het kan ook leiden tot ernstige, langdurige problemen.

De gevolgen van slapen met contactlenzen in

Door het gebrek aan zuurstof en hydratatie kan in slaap vallen met contactlenzen de volgende gevolgen hebben:


• Droge ogen

• Contactlenzen die voelen alsof ze vastgeplakt zitten aan je ogen, waardoor het moeilijk is om de lenzen uit te doen

• Rode en branderige ogen

• Hoornvlieszweren


Wanneer slapen met contactlenzen in een gewoonte wordt, dan kun je last krijgen van meer ernstige klachten:


• Keratitis (hoornvliesontsteking)

Conjunctivitis (bindvliesontsteking)

• Bacteriële en virale infecties

• Tijdelijk wazig zicht

Hoofdpijn door lenzen

Dag-en-nacht-lenzen: contactlenzen die je kunt dragen als je slaapt

Als je toch graag wilt slapen met je lenzen in, doe dat dan op een verantwoorde manier en draag dag-en-nachtlenzen. Deze lenzen worden ook wel extended wear lenzen genoemd. Deze lenzen hoef je 's avonds niet uit te doen, je draagt ze dus zowel overdag als 's nachts. Deze extended wear lenzen zijn verkrijgbaar als maandlenzen en als weeklenzen. Dit soort lenzen zijn gemaakt van materialen met een hogere zuurstofdoorlaatbaarheid, zoals silicone hydrogel. Dag-en-nachtlenzen kun je meerdere dagen lang onafgebroken dragen.


Deze lenzen kunnen heel handig zijn voor bijvoorbeeld jonge ouders. Als je er 's nachts vaak uit moet om de baby te voeden is het makkelijk dat je meteen goed ziet zodra je uit bed stapt. Of misschien draai je nachtdiensten voor je werk, waarbij je periodes kunt slapen. Of wellicht ben je gewoon heel druk of wil je zo min mogelijk tijd besteden aan de verzorging van je ogen. Wat de reden ook is, deze dag-en-nachtlenzen zijn wellicht de geschikte lenzen voor jou. Maak wel eerst een afspraak met je opticien voor een oogtest en om te bespreken of deze extended wear lenzen geschikt zijn voor jouw ogen.

Handige links
BETAALMOGELIJKHEDEN