Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Is tv kijken slecht voor je ogen?

maandag 2 november 2020 door Vision Direct

Stel zit op de bank en kijkt tv

Je hebt het als kind vast wel eens van je ouders gehoord: 'Niet te lang tv kijken, want dat is slecht voor je ogen!'. Maar is dat ook echt waar? Lees snel verder om erachter te komen.

Niet slecht voor je ogen

Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan. Deze tv's werden gelukkig na de introductie snel uit de handel genomen. Het heeft er helaas wel voor gezorgd dat veel mensen nog steeds denken dat tv kijken slecht is voor je ogen, helemaal voor jonge kinderen.

Kinderoogarts Tjeerd de Faber zei hierover in het Nederlandse dagblad Trouw: "De zwart-wittelevisies waar wij vroeger naar keken, waren grote beeldbuizen. Uit die kasten kwam straling die slecht zou zijn. Tegenwoordig weten we dat deze straling zo'n laag niveau heeft, dat het niet schadelijk is voor kinderogen."

Vrouw kijkt uit het raam met een beker in haar hand

Vermoeide ogen

Ook al heeft tv kijken niet meteen een slechte invloed op de gezondheid van je ogen, televisie kijken kan wel zorgen voor vermoeide en branderige ogen. Heb je hier vaak last van? Dan kunnen oogoefeningen helpen. Met deze makkelijke oefeningen zorg je ervoor dat je ogen even weer rust krijgen. Als je na het doen van deze oefeningen nog steeds last hebt van branderige en droge ogen, dan kan dat komen omdat je tijdens het kijken naar de televisie te weinig met je ogen knippert. Oogdruppels kunnen dan uitkomst bieden. Oogdruppels brengen snel verlichting bij geïrriteerde ogen.

Ook is het altijd goed om regelmatig even weg te kijken van het scherm. Hier is een goede regel voor. Die heet de 20-20-20-regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden lang naar een object op 6 meter (20 voet) afstand. Dus kijk bijvoorbeeld uit het raam of naar de andere kant van de woonkamer. Op die manier geef je je ogen heel even rust en focus je op iets anders dan op het tv-scherm. Zorg er ook voor dat je voldoende met je ogen knippert, zodat je ogen goed gehydrateerd blijven. Nog beter is het om naar buiten te gaan, zodat je ogen daglicht krijgen. Je ogen krijgen dan de kans om te focussen op objecten in de verte en dichtbij.

Tijd voor een oogtest

Als je merkt dat je steeds dichter bij de televisie moet gaan zitten om alles op het scherm goed te zien dan is het wellicht tijd voor een oogtest. Een opticien kan tijdens een oogtest kijken of je ogen achteruit zijn gegaan en of je wellicht toe bent aan een bril of contactlenzen. Merk je dat je kind steeds dichterbij de televisie gaat zitten? Dan is het extra belangrijk om een afspraak te maken bij de oogarts voor een kinderoogtest. Dichtbij de tv gaan zitten kan er namelijk op wijzen dat je kind niet goed ziet.

Ons assortiment oogdruppels

please wait