Lente Sale: 5% korting! Code: SPR24

Bescherm je ogen tijdens een barbecue

woensdag 26 mei 2021 door Vision Direct

Een groep vrienden buiten in de zon aan tafel

De zomer is natuurlijk de perfecte tijd voor een barbecue! Of je er nu van houdt om zelf achter de barbecue te staan of dat je liever iemand anders het werk laat doen, er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je gaat barbecueën. Zo kun je door de rook last krijgen van droge ogen en je moet uitkijken met het snijden van pittige ingrediënten, vooral als je lenzen draagt. In deze blog vind je onze barbecue-tips, zodat je kunt genieten van een leuke avond met een perfect zicht.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je alles goed voorbereidt voordat de barbecue begint:

Een man legt vlees op de barbecue
  • Kies een veilige plek: Kies een veilige en goed verlichte plek voor de barbecue. Een plek met een stabiele ondergrond is het beste, natuurlijk uit de buurt van kinderen en huisdieren. Als je 's avonds gaat barbecueën is het belangrijk dat de barbecue op een plek staat die goed verlicht is.
  • Kies het juiste keukengerei: Je gebruikelijke keukenspullen zijn niet echt geschikt voor de barbecue. Dus zorg ervoor dat je stevige, roestvrijstalen tangen en vorken hebt die zijn ontworpen om hitte te kunnen weerstaan en waarmee je op veilige afstand het vlees kunt omdraaien.
  • Vraag iemand om te helpen: het is altijd handig (en gezellig) als je hulp hebt. Vraag daarom of iemand je wil helpen bij het grillen van het vlees, het halen van extra houtskool en het in de gaten houden van het vuur als jij even naar de keuken moet.
  • Draag de juiste kleren: Barbecueën met lange of wijde mouwen is niet aan te raden. Draag kleding die niet snel in contact kan komen met het vuur. Met een schort zie je er niet alleen meteen uit als een professionele kok, het beschermt ook tegen vet, olie en houtskool.
  • Hou oogdruppels bij de hand: Door de rook van de barbecue kun je last krijgen van droge en geïrriteerde ogen. Zorg er daarom voor dat je een flesje oogdruppels bij de hand hebt. Onze opticien raadt everclear Eye Drops aan om te gebruiken als je last hebt van rook. Door de unieke, natuurlijk formule wordt het gebrek aan traanvocht meteen aangevuld.

Pas op met pittige ingrediënten

Bij een barbecue horen natuurlijk lekkere sausjes en pittige ingrediënten. Maar kijk hiermee uit als je lenzen draagt. Als er saus op je vingers zit of de restanten van een pepertje dat je net hebt gesneden en je wrijft daarna in je oog, dan kan dat zorgen voor een brandend gevoel. Voorkom zo'n ongemakkelijke situatie en draag bijvoorbeeld latex handschoenen als je een pepertje gaat snijden. Op die manier weet je dat je ‘s avonds je lenzen uit kunt doen zonder dat je last krijgt van een brandend gevoel in je ogen.

Sowieso is het belangrijk om je handen goed te wassen voordat je je lenzen indoet en uitdoet. Vieze vingers kunnen ervoor zorgen dat je lenzen ook vies worden, hierdoor loop je het risico op een oogontsteking. Was daarom je handen altijd grondig voordat je je lenzen aan gaat raken. Droog je handen daarna goed. Is er geen zeep in de buurt? Geen probleem, gebruik dan onze handige zeepblaadjes. Deze zeepblaadjes zijn heel makkelijk in gebruik: pak een velletje uit het doosje, leg het in je handpalm, doe er wat water op en wrijf zachtjes tot het gaat schuimen.

Twee mannen met een zonnebril op zitten naast een barbecue

Bescherm je ogen tegen de rook

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar het is belangrijk om je ogen goed te beschermen als je achter de barbecue staat. Niet alleen vanwege de rook, maar ook omdat er een kans is dat er vetspetters van het eten komen of dat er vonken van het vuur afkomen. De beste manier om je ogen te beschermen is om een veiligheidsbril te dragen. Omdat dat er misschien een beetje overdreven uitziet, is een zonnebril ook een goede optie.

Een zonnebril beschermt je ogen natuurlijk ook tegen uv-stralen van de zon. Om je ogen optimaal te beschermen kun je een zonnebril combineren met lenzen met een uv-filter. Goed voor je ogen zorgen is belangrijk, omdat blootstelling aan de zon op den duur kan leiden tot oogaandoeningen zoals staar en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Uien snijden zonder traanogen

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het snijden van uien je aan het huilen kan maken? Dit komt omdat er tijdens het snijden cellen in de ui kapotgaan. Zodra deze cellen in aanraking komen met zuurstof ontstaan er bepaalde gassen. Deze gassen zorgen voor dat prikkende gevoel en traanogen. Gelukkig kun je dit heel makkelijk voorkomen met deze drie tips:

  • Snij de ui met een mes dat heel scherp is, hierdoor komen er minder gassen vrij.
  • Leg de uien 10-15 minuten in de vriezer voordat je de ui gaat snijden. De kou absorbeert een deel van het gas.
  • En onze beste tip: draag contactlenzen om tranende ogen te voorkomen als je tijdens het kokkerellen uien gaat snijden. Omdat lenzen direct op je oog zitten, zorgt dit ervoor dat de gassen in de uit je ogen niet goed kunnen bereiken. Hierdoor heb je geen last van traanogen. Vooral daglenzen zijn heel handig en hygiënisch in gebruik. Mochten de lenzen vies worden dan haal je de lenzen uit en doe je gewoon een nieuw paar in.
Een man met een doosje everclear ELITE lenzen in zijn broekzak

Gratis daglenzen proberen

Daglenzen zijn superhandig: je gebruikt elke dag een nieuw, schoon setje lenzen. En als je lens vies wordt (bijvoorbeeld tijdens het barbecueën) dan pak je gewoon even een nieuwe lens. Wil je daglenzen uitproberen? Bestel dan gratis everclear ELITE daglenzen. Deze comfortabele zachte lenzen zijn exclusief verkrijgbaar bij Vision Direct. Deze lenzen hebben een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Het uv-filter helpt je ogen te beschermen tegen de zon. Met de code ELITE5 kun je nu gratis vijf dagen everclear ELITE lenzen proberen.Je ontvangt dan in totaal 10 lenzen gratis.

Probeer ELITE daglenzen gratis

please wait