Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Wat is een online oogtest?

Iemand doet een oogtest op een computer

Met een online oogtest kun je op een handige en eenvoudige manier een idee krijgen van je gezichtsvermogen. Met slechts een paar klikken kun je op je computer of zelfs op je telefoon je gezichtsvermogen testen. En je kunt met een online oogtest een nieuw voorschrift voor lenzen of voor een bril krijgen.

Voordat we het gaan hebben over wat een online oogtest eigenlijk precies is, is een kleine disclaimer wel handig. Want zo'n gratis online test lijkt misschien heel handig, het is meer een test om een beeld te krijgen van de sterkte die je nodig hebt. Bij een oogtest online kan namelijk de gezondheid van je ogen niet worden gecontroleerd zoals dat gebeurt bij een oogtest bij de opticien. Ook kan er niet worden gekeken of je misschien een oogaandoening hebt, zoals staar of glaucoom.

Een letterkaart om het gezichtsvermogen mee te testen

Wat gebeurt er tijdens een online oogtest?

Een online oogtest is in sommige opzichten hetzelfde als een oogtest bij de opticien. Beide testen helpen bij het vaststellen van zaken als astigmatisme (een cilinderafwijking), kleurenblindheid, de dominantie van één oog over het andere oog en slecht zicht in het algemeen. Bij beide testen worden meestal dezelfde hulpmiddelen gebruikt, zoals de zogenaamde Ishiharatest om te testen op kleurenblindheid en een letterkaart, zoals je hiernaast kunt zien.

Tijdens een online oogtest worden er vaak veel vragen gesteld, bijvoorbeeld:

  • Heb je moeite om verkeersborden in de verte goed te zien?
  • Heb je last van hoofdpijn als je langere tijd ergens naar kijkt?
  • Kijk naar iets dat op ongeveer 6 meter afstand is, bedek één oog met je hand. Haal de hand weg en bedek vervolgens je andere oog. Merk je dat je met één oog een wazig zicht hebt?
  • Kun je objecten van dichtbij goed zien? Zoals de kleine lettertjes in een krant of op een etiket? Dit is vooral een vraag voor als je veertig jaar of ouder bent.
  • Voelen je ogen bij langdurig gebruik van de computer droog of vermoeid? Of krijg je jeuk aan je ogen of een pijnlijk gevoel?

Als je 'ja' hebt geantwoord op een van bovenstaande vragen, dan is het belangrijk om snel een afspraak te maken bij een opticien.

Een test voor kleurenblindheid

Moet ik nog naar de opticien voor een oogmeting?

Zoals we eerder al noemden, kan een online oogtest niet een oogmeting bij de opticien vervangen. Een oogtest online doen is vooral handig om je gezichtsvermogen te testen tussen twee afspraken bij de opticien in. Want een online oogtest kan helaas geen oogaandoeningen opsporen of andere ernstige problemen met je ogen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten testen bij een opticien of een oogarts. Ook als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een ander soort contactlens of een ander merk raden we aan om eerst een bezoek aan de opticien te brengen.

Om problemen met je gezichtsvermogen vast te stellen (zoals bijvoorbeeld bijziendheid, verziendheid of ouderdomsverziendheid) is het dus beste om een afspraak te maken bij de opticien. Voor mensen tussen de 16 en 70 jaar wordt doorgaans aangeraden om elke twee jaar je ogen te laten testen. Als je jonger dan 16 jaar bent of ouder dan 70 jaar dan is het advies om dat elk jaar te doen. De prijs voor een oogmeting verschilt per opticien. Bij sommige opticiens is een oogtest gratis, andere opticiens brengen hiervoor kosten in rekening.

Onze online service

  • Heb je vragen over lenzen of het online bestellen van lenzen? Neem dan contact op met onze klantendienst. Wij zijn zes dagen per week bereikbaar.
  • Lees meer over de gezondheid van je ogen op onze pagina over ooggezondheid.
  • In onze blogs kun je meer lezen over alles wat met lenzen dragen te maken heeft.
  • Heb je de verkeerde lenzen gekocht of is je sterkte veranderd? Geen probleem, dankzij onze bedenktermijn van 365 dagen kun je je lenzen altijd retourneren.

Hulp nodig?

Als je advies zoekt over het dragen van lenzen of over online lenzen bestellen, neem dan contact op met onze klantendienst. Wij zijn zes dagen per week bereikbaar op 0800 72171, via service@visiondirect.be en natuurlijk op de live chat op deze website.

Gerelateerde links