Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Welke dieren hebben de beste ogen?

donderdag 17 februari 2022 door Vision Direct
Close-up van de ogen van een tijger

Er is veel verschil in de dierenwereld als het gaat om ogen: sommige dieren zien alles in zwart-wit, terwijl andere dieren onderscheid kunnen maken tussen honderden kleuren. Sommige dieren hebben enorm grote ogen, andere dieren hebben ogen op verschillende plekken op het gezicht. Eén ding is duidelijk: in het dierenrijk kan een goed zicht het verschil maken tussen leven en dood.

Vergeleken met de ogen van sommige dieren is het zicht van de mens niet echt goed te noemen. Gelukkig hebben mensen de beschikking over hulpmiddelen om goed te kunnen zien, zoals lenzen en brillen. Met deze hulpmiddelen kunnen we details goed zien, gevaarlijke situaties inschatten en alles op afstand goed zien. Omdat dieren geen lenzen of een bril kunnen dragen, is een perfect zicht voor dieren extra belangrijk.

In deze blog hebben we uitgezocht welke dieren het beste gezichtsvermogen hebben. Daarnaast geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je zelf zo goed mogelijk kunt zien.

Dieren met het beste gezichtsvermogen

En adelaar

Adelaar - Alle roofvogels hebben een uitstekend zicht en de adelaar is daarop geen uitzondering. De grote ogen van de adelaar zijn bijna net zo groot als de ogen van een mens. Adelaars kunnen enorm goed in de verte zien en ze kunnen meer kleuren onderscheiden dan mensen. Ze hebben een gezichtsveld van wel 340 graden. Deze imposante roofvogels kunnen vooral overdag goed zien, maar ook hun nachtzicht is beter dan dat van mensen.

Een uil

Uil - Uilen kunnen supergoed zien in het donker. Dit komt omdat de ogen van een uil veel meer staafjes bevatten dan de ogen van andere dieren. Hierdoor hebben ze een perfect nachtzicht. De ogen van de uil zijn naar voren gericht. Een uil moet dus z’n kop draaien om te zien wat er om hem heen gebeurt. En dat draaien kan een uil heel goed! Dankzij de flexibele halswervels hebben de meeste uilen een gezichtsveld van wel 270 graden.

Een mantisgarnaal

De mantisgarnaal - Welk dier nu écht heel goed kan zien? Dat is de mantisgarnaal. Deze garnaal kan ultraviolet licht zien en zelfs infrarood licht. De twee ogen van de garnaal staan op steeltjes. De ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen en zijn constant in beweging. Dit kleine beestje kan dingen waarnemen die voor mensen onmogelijk zijn om te zien. De ogen van de deze garnaal behoren tot de ingewikkeldste en hoogst ontwikkelde ogen in het dierenrijk.

Een kameleon

Kameleon - Op het eerste gezicht lijken kameleons misschien wat traag en lui omdat ze hun ogen vaak dicht hebben. Ze verdienen echter wel degelijk een plaats op deze lijst: kameleons kunnen namelijk met het ene oog de ene kant op kijken en met het andere oog de andere kant op kijken.

Een kat

Katten - Vergeleken met andere dieren op deze lijst hebben huiskatten een heerlijk rustig leven. Maar wist je dat katten een heel goed nachtzicht hebben? De pupillen van katten kunnen veel meer verwijden dan de pupillen van mensen. Kattenogen hebben een gezichtsveld van wel 240 graden.

Een gekko

Gekko - Gekko’s hebben relatief grote ogen. Uit onderzoek blijkt dat de ogen van gekko’s wel 350 keer gevoeliger zijn voor licht dan onze ogen. Gekko’s kunnen zelfs in het donker kleuren onderscheiden, dit is uniek in het dierenrijk. Ook kunnen gekko’s enorm goed focussen op objecten in de verte.

Een krokodil

Krokodil - Krokodillen kunnen iets wat mensen niet kunnen: slapen met één oog open. Een krokodil is op die manier altijd alert en kan zijn omgeving zelfs tijdens een dutje goed in de gaten houden. Dankzij de horizontale streepvormige pupil heeft een krokodil een breed gezichtsveld zonder het hoofd te hoeven bewegen.

Een geit

Geit - Misschien verwacht je het niet, maar wist je dat geiten heel goed kunnen zien? Geiten hebben namelijk horizontale pupillen en hun ogen bevinden zich aan de zijkant van hun hoofd. Hierdoor heeft een geit een breed gezichtsveld. Zo kunnen ze bedreigingen van elke kant goed zien aankomen. Ook als ze hun kop laten zakken om gras te eten kunnen geiten hun omgeving nog goed in de gaten houden.

Trucs om beter te kunnen zien

Zou het niet geweldig zijn als wij net zo goed zouden kunnen zien als deze dieren? Stel je voor dat je kilometers ver kunt kijken: zo kun je voorkomen dat je die vervelende ex tegenkomt op straat. Of stel je voor dat je een perfect nachtzicht hebt: dan kun je ongemerkt ‘s nachts naar de koelkast lopen zonder dat een huisgenoot hoort dat je ergens tegenaan stoot.

Helaas bestaat er geen toverstaf waarmee je ervoor kunt zorgen dat je het zicht krijgt van een krokodil of een geit. Maar we hebben wel een paar tips voor je verzameld om ervoor te zorgen dat je zicht zo optimaal mogelijk is:

Laat je ogen regelmatig testen - Het is belangrijk om elke twee jaar naar de opticien te gaan voor een oogmeting. De opticien kan dan kijken of je nog de juiste sterkte lenzen draagt.

Eet gezond - Door voedingsmiddelen te eten die gezond zijn en omega 3-vetzuren bevatten help je ervoor te zorgen dat je ogen gezond blijven.

Hygiëne - Als je lenzen draagt is het belangrijk om hygiënisch om te gaan met je lenzen. Was altijd je handen voordat je je lenzen aanraakt. Als je het gedoe vindt om je lenzen elke avond te moeten bewaren in lenzenvloeistof, dan zijn daglenzen een aanrader. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. Ons team van opticiens raadt everclear ELITE daglenzen aan als de beste optie. .

Kijk weg van het scherm - Zorg ervoor dat je regelmatig even pauze neemt van je computerscherm. Als je de hele dag naar een scherm kijkt kan dat een slechte invloed hebben op je ogen. Volg daarom de 20-20-20-regel: kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar een object op 20 voet (dat is ongeveer 6 meter) afstand. Pauzes nemen van het scherm (of het nu een computer of de televisie is), is belangrijk voor gezonde ogen.

Bescherming tegen de zon - Uv-straling van de zon kan schadelijk zijn voor je gezichtsvermogen. Het dragen van lenzen met een uv-filter in combinatie met een goede zonnebril zorgt ervoor dat je ogen optimaal beschermd zijn tegen de zon. Dit is niet alleen in de zomer belangrijk, ook in de winter moet je je ogen beschermen tegen de zon.

please wait