Lente Sale: 5% korting! Code: SPR24

Het coronavirus en contactlenzen

maandag 23 maart 2020 door Vision Direct

Handen wassen in de wasbak

Het dragen van contactlenzen is gelukkig volkomen veilig tijdens deze uitbraak van het coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd). Maar meer dan ooit is het nu belangrijk om extra goed te letten op hygiëne als je lenzen indoet en uitdoet.

Ons leven ziet er tegenwoordig een stuk anders uit dan voorheen. We hebben allemaal onze dagelijks routine moeten aanpassen om zo goed mogelijk voor onszelf en voor de mensen om ons heen te zorgen. In deze onzekere tijd gaan er helaas veel onbetrouwbare verhalen rond. Het kan dan moeilijk zijn om de feiten en onjuistheden van elkaar te onderscheiden. Terwijl het juist nu extra belangrijk is om over de juiste informatie te beschikken.

Bij Vision Direct staat de gezondheid van je ogen voorop. Onze deskundige opticiens hebben daarom uitvoerig bestudeerd hoe je je ogen en daardoor ook jezelf het beste kunt beschermen tegen het coronavirus (COVID-19). Het meest belangrijke om te weten is dat het wereldwijde advies van experts is dat het dragen van contactlenzen nog steeds een veilige en effectieve manier is om je zicht te corrigeren. Je kunt er zeker van zijn dat we alle wetenschappelijke onderzoeken nauwgezet volgen. We streven ernaar om onze klanten zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

Hygiëne, hygiëne, hygiëne

Je ogen kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen het coronavirus. Want je raakt je ogen namelijk zonder het te beseffen vaak aan. Je hebt waarschijnlijk nu al vaak gehoord hoe belangrijk het is om je handen steeds minimaal twintig seconden te wassen. Dit geldt helemaal als je contactlenzen draagt. Dus let nu extra goed op dat je je je handen goed wast als je je lenzen indoet en ook als je je lenzen weer uitdoet.

Contactlenzen dragen in combinatie met een spatbril

Contactlenzen zijn dus gewoon veilig om te dragen. En voor veel mensen zijn lenzen nu de perfecte oplossing. Als je bijvoorbeeld een mondmasker draagt, beslaat je bril al snel. Het is dan handiger om lenzen te dragen. Ook voor medisch personeel is het heel onhandig om een bril te moeten dragen onder de spatbril die hun ogen beschermt tegen het coronavirus. Een bril beslaat vaak als je er iets overheen moet dragen. Of de bril glijdt steeds van je neus, waardoor je je gezicht moet aanraken. Lenzen zijn dan veel handiger. Als je lenzen draagt heb je een beter perifeer zicht en je raakt je gezicht een stuk minder aan dan als je een bril draagt.

Bestel nu lenzen

Verpleegkundige Lucas Jansen bevestigt dit: “De beschermende kleding die we dragen is niet gemaakt van ademend materiaal. Mijn bril beslaat hierdoor en ik merkte dat ik m’n bril steeds omhoog moest duwen. Dit is erg onhandig, want we moeten elke keer onze handen en bril desinfecteren als we ons gezicht hebben aangeraakt, ook al dragen we handschoenen. Maar als ik contactlenzen draag hoef ik me hier geen zorgen meer over te maken.”

Acht belangrijke hygiënetips voor contactlensdragers:

  1. Maak het oppervlak waarop je lenzendoosje en je lenzenvloeistof staat goed schoon. Zorg er ook voor dat het oppervlak helemaal droog is. Probeer je lenzen in te doen voor een spiegel die niet boven een wasbak hangt, anders loop je het risico dat je lens in de wasbak valt en dan bacteriën absorbeert uit waterdruppels in de wasbak.
  2. Dit weet je natuurlijk al, maar het is enorm belangrijk: was je handen heel goed met zeep zonder parfum. Droog je handen daarna af met een papieren tissue die je weg kunt gooien. Op die manier voorkom je dat er bijvoorbeeld vezels van een handdoek of kleding op je handen komen. Het goed schoonmaken van je handen voordat je je gezicht aanraakt is sowieso belangrijk, dit helpt bijvoorbeeld ook bij het voorkomen van conjunctivitis (oogontsteking).
  3. Gebruik daglenzen, want daglenzen zijn heel handig en hygiënisch in gebruik. Met daglenzen hoef je je niet druk te maken over of je de lenzen wel goed genoeg schoon hebt gemaakt. Je gebruikt namelijk elke ochtend een nieuw setje lenzen. ‘s Avonds gooi je de lenzen gewoon weg. Als je wilt overstappen van maandlenzen naar daglenzen, kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantendienst voor advies.
  4. Raak je ogen zo min mogelijk aan. Controleer altijd goed voor het indoen of de contactlens niet verkeerd om zit. Als de lens op je vingertop ligt, moet de rand naar boven wijzen in een mooie komvorm. Als de rand naar buiten wijst, dan zit de lens binnenstebuiten. Als je dit goed controleert, weet je zeker dat je de lens goed inbrengt en niet meer hoeft te verwijderen en andersom in moet doen. Als je een fles lenzenvloeistof aanraakt, zorg er dan voor dat je je handen weer wast voordat je verder gaat met het indoen of uitdoen van je lenzen.
  5. Gebruik je oogdruppels? Oogdruppels kun je ook nog steeds veilig gebruiken. Zorg er wel voor dat het uiteinde van het flesje niet je oog aanraakt. Hou het flesje een paar centimeter boven je oog, zodat de oogdruppels zonder contact met het flesje in je oog vallen.
  6. Dit heeft je opticien je natuurlijk al eens verteld, maar deel nooit je contactlenzen of lenzendoosje met iemand. Zelfs als je geen symptomen hebt, kun je het virus bij je dragen.
  7. Als je maandlenzen of weeklenzen draagt, is het extra belangrijk om je lenzen heel goed schoon te maken. Zoals we hierboven al aangeven, moet je erop letten dat je je handen en het oppervlak waarop je lenzendoosje staat goed schoonmaakt. Maak daarna je lenzen dertig seconden lang aan beide zijden goed schoon met lenzenvloeistof. Plaats je lenzen daarna in een doosje met lenzenvloeistof. Laat de lenzen minimaal vier tot zes uur (afhankelijk van de soort lenzenvloeistof) weken in de lenzenvloeistof.
  8. Maak je lenzendoosje elke keer na gebruik goed schoon met lenzenvloeistof. Wrijf met je vinger de binnenkant schoon en laat het doosje aan de lucht drogen. Maak je lenzendoosje nooit schoon met zeep of andere schoonmaakmiddelen, dit is namelijk schadelijk voor je lenzen en voor je ogen.
please wait