Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Wat is de meest aantrekkelijke oogkleur?

woensdag 18 januari 2023 door Vision Direct

Bruidspaar bij Eiffeltoren

Heb jij een favoriete oogkleur? Of het nu je eigen oogkleur is of die van je partner: veel mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde kleur ogen. We zochten daarom uit welke oogkleur nu precies het meest aantrekkelijk wordt gevonden. We hebben hiervoor natuurlijk serieus onderzoek gedaan. En... we denken dat we er uit zijn. De resultaten zijn net binnen en 's werelds meest aantrekkelijke oogkleur is... blauw! Ben je verbaasd? Hieronder leggen we uit hoe we tot deze conclusie zijn gekomen.

Hoe we dit hebben aangepakt

Een oog kijkt door een plant

Het was best een ingewikkeld onderzoek, maar laat je mooie ogen niet afdwalen en blijf vooral verder lezen, want het is echt de moeite waard! Als eerste hebben we gekeken naar de TC Candler top 100 lijst van knapste mannen en vrouwen. We bekeken zowel de mannen als vrouwen We bekeken zowel de mannen als vrouwen over een periode van zes jaar en gaven iedereen punten van 1 tot 100. De mensen op de eerste plaats kregen 100 punten en de mensen op de honderdste plaats kregen 1 punt.

Op basis van dit puntensysteem hebben we een lijst van 'Meest sexy mensen aller tijden' samengesteld. Op deze manier konden we zien welke oogkleur stelselmatig het meest aantrekkelijk is. Daarna hebben we de punten van elke oogkleur (bruin, blauw, hazelnoot, grijs en groen) bij elkaar opgeteld. Zo konden we zien welke kleuren ogen het meest voorkomen in de lijst.

Door de percentages van de oogkleuren die wereldwijd voorkomen naast onze lijst te leggen, konden we zien wat de scores eigenlijk hadden moeten zijn en waar de verschillen liggen. Om te bepalen welke oogkleuren bovenaan de lijst staan, vergeleken we de absolute cijfers voor elke specifieke oogkleur en vermenigvuldigen we deze met de gemiddelde score. Zo konden we zien welke kleuren bovengemiddeld scoren en welke niet.

Blauwe ogen winnen!

Close up van een blauw oog

Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen. Als vrouw heb je 2,2 keer zoveel kans op een nominatie.

Als je het voor elkaar hebt gekregen om op de lijst te komen, dan heb je kans dat je met je blauwe ogen hoog in het klassement eindigt. Mensen met blauwe ogen scoorden volgens ons puntensysteem gemiddeld hoger dan het gemiddelde. De blauwogige knapperds Michael Fassbender en Alexander Skarsgård - die na Idris Elba op de tweede en derde plek staan op de lijst van 'Meest sexy mannen aller tijden' - hebben allebei blauwe ogen. Wil je weten hoe blauwe ogen bij jou staan? Probeer dan eens blauwe lenzen.

Hazelnootkleurige ogen

Een vrouw met groene ogen

De kleur hazelnoot is nummer twee op onze lijst. Slechts 5% van de wereldbevolking heeft hazelnootkleurige ogen, vergeleken met 13,25% van de mensen op onze lijst. Als man met hazelnootkleurige ogen heb je drie keer zoveel kans om op de lijst te komen en als vrouw 2,3 keer zoveel.

Interessant dus om te zien dat actrices Camilla Belle en Emma Watson, de nummers één en twee op onze lijst, allebei hazelnootkleurige ogen hebben.

Probeer eens kleurlenzen

Mooie groene ogen

Groene ogen zijn volgens ons onderzoek ook erg aantrekkelijk. Ondanks dat slechts 2% van de wereldbevolking groene ogen heeft, bestond onze lijst uit 6,5% mensen met groene ogen. Daar komt nog bij dat de mensen met groene ogen bovengemiddeld beter scoorden en dus aantrekkelijker waren. De Britse actrice Emilia Clarke, die op de vierde plek stond na actrice Lupita Nyong'o, is de enige in de top 5 met groene ogen. Benieuwd hoe groene ogen bij jou staan? Met groene lenzen kun je deze look uitproberen!

Vijftig tinten grijs

Close up van een oog

Het aantal grijze ogen op onze lijst was overweldigend, veel meer dan welke andere kleur ook. Mannen met grijze ogen hadden 48 keer zoveel kans om op de lijst te staan en vrouwen met grijze ogen maar liefst 99 keer zoveel kans.

Hoewel er veel mensen met grijze ogen op onze lijst stonden, scoorden ze over het algemeen lager, samen met bruine ogen. Dat betekent dat mensen met deze kleur ogen als minder aantrekkelijk worden gezien dan mensen met blauwe of hazelnootkleurige ogen.

Dus als je grijze ogen hebt, dan is er een kans dat mensen je aantrekkelijk vinden, maar niet zo aantrekkelijk als mensen met blauwe ogen of hazelnootkleurige ogen.

Twee reebruine ogen

Twee gezichten

En tot slot, de bruine ogen. Hoewel bruine ogen het meest voorkomen, kwamen ze opvallend weinig voor op onze lijst. Met bruine ogen maak je de helft minder kans om op de lijst te komen. Vergeleken met de rest van de wereldbevolking, waarvan 79% bruine ogen heeft, had slechts 49% van de mensen op onze lijst bruine ogen.

Terwijl vrouwen met bruine ogen de afgelopen jaren vaak bovenaan stonden, zijn zij de uitzonderingen die de regel bevestigen. Over het algemeen scoorden degenen die onze lijst hadden gehaald het slechtst van allemaal. Dit betekent dat zij als minst aantrekkelijk werden beschouwd en dat ze consequent lager scoorden dan de andere oogkleuren.

Het gemiddelde wint

Naast de oogkleur hebben we in ons onderzoek ook gekeken naar de afstand tussen de ogen voor het meten van aantrekkelijkheid. Misschien niet verwonderlijk, maar het blijkt dat we een voorkeur hebben voor het gemiddelde. Er zijn maar heel weinig mannen en vrouwen die een voorkeur hebben voor ogen die dichter bij elkaar staan of juist meer uit elkaar.

Er zijn wel een paar uitschieters: de Amerikaanse actrice Camilla Belle bijvoorbeeld, die volgens ons onderzoek bij de vrouwen op nummer één staat voor aantrekkelijkheid, heeft ogen die wat dichter bij elkaar staan.

Blauw, blauw, blauw

Niet geboren met blauwe ogen? Dan hopen we dat we je niet al te verdrietig hebben gemaakt met ons artikel. Maar je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor kleurlenzen. Of je nu vindt dat schoonheid van binnen zit of alleen aan de buitenkant: met kleurlenzen kun je kijken hoe je eruitziet met een andere kleur ogen! Op onze website vind je alleen de beste kleurlenzen, van de bekende lenzenmerken.

Probeer deze kleurlenzen

please wait