Zo maak je zelf heel makkelijk een mondmasker

donderdag 4 juni 2020 door Vision Direct

Naaigerei om zelf een mondmasker mee te maken

Om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, willen veel mensen zelf een mondmasker maken. Dit hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn. We hebben twee handleidingen voor je gemaakt waarmee je zelf thuis een mondmasker kunt maken. Het enige wat je nodig hebt is stof, elastiek en naaigerei.

Er zijn verschillende manieren om een mondmasker te maken. We hebben twee handleidingen voor je gemaakt: eentje waarvoor je geen naaimachine nodig hebt en een andere waarbij je wel gebruik moet maken van een naaimachine. Hoe je je mondmasker ook maakt, het idee is hetzelfde: hoe meer lagen stof, hoe beter het mondmasker beschermt. Ook is het belangrijk dat het mondmasker goed om je gezicht past en dat je goed kunt ademen. De beste materialen om een mondmasker mee te maken zijn geweven katoen, twill (keper), zijde of gewatteerd katoen. Maar je kunt natuurlijk ook een mondmasker maken met een andere stof die je in huis hebt. Het is belangrijk dat je je handen 20 seconden grondig wast (net zoals je dat doet voor het indoen van je contactlenzen) voordat je een mondmasker gaat maken en natuurlijk voordat je je mondmasker op en af doet.

Een mondmasker maken zonder te naaien

Dit mondmasker is heel makkelijk te maken. Je hebt er geen naaimachine of naaigerei voor nodig. Dit mondmasker heeft vier lagen stof.

Handleiding om zelf een mondmasker te maken met een zakdoek of bandana

Wat je nodig hebt: elastiek (of haarbandjes) en een vierkante stoffen zakdoek (of bandana) van meer dan 50 centimeter lang aan beide kanten. Je kunt natuurlijk ook een andere stof gebruiken die je in huis hebt en deze op maat knippen.

 1. Was de stof en laat goed drogen. Leg de stof op een schone ondergrond.
 2. Vouw de stof op de helft.
 3. Verdeel de stof in drie delen. Vouw het bovenste deel naar beneden en het onderste deel naar boven. De randen raken elkaar dan in het midden.
 4. Plaats twee elastiekjes aan elke kant, ongeveer 15 centimeter uit elkaar
 5. Vouw vervolgens beide uiteinden naar binnen en vouw de uiteinden zo goed mogelijk in elkaar.

Hoe je zelf een mondmasker kunt naaien

Dit mondmasker dat je maakt met behulp van een naaimachine is wat steviger. Omdat je het moet naaien neemt het iets meer tijd in beslag om te maken.

Wat je nodig hebt: 2 stukken stof (van elk 25 cm x 15 cm), naald en draad, een schaar, 2 elastieken (doorknippen in het midden) en keukenpapier. Maak voordat je begint alles wat je gaat gebruiken goed schoon.

Een vrouw naait een mondmasker
 1. Was de stof en laat goed drogen. Leg de stof op een schone ondergrond.
 2. Leg de twee stukken stof op elkaar (in de lengte)
 3. Vouw de bovenkant van de stof om (een rand van 0,6 cm) en naai vast
 4. Vouw de onderkant naar boven en naai zowel aan de linker- als rechterkant 2,5 cm vast. Het midden naai je dus niet vast. Hiermee creëer je een ruimte voor een filter (waar je een stukje keukenrol in kunt doen).
 5. Vouw de korte zijkanten om (ongeveer 1 cm) en maak een zoom waar het elastiek straks doorheen past.
 6. Rijg het elastiek aan één kant door de zoom en knoop de uiteinden aan elkaar vast.
 7. Herhaal dit aan de andere kant.
 8. Doe een stuk keukenpapier in het midden, dit dient als een filter
 9. Pas het elastiek aan zodat het masker goed aansluit op je gezicht. Als het elastiek de juiste lengte heeft naai je het vast.

Hoe je het beste een mondmasker kunt dragen

 • Was je handen grondig met water en zeep.
 • Doe je lenzen in en was je handen nogmaals indien je de fles lenzenvloeistof hebt aangeraakt of de blisterpack waar je lenzen in zit.
 • Controleer of het mondmasker onbeschadigd is. Check ook goed wat de binnenkant is en wat de buitenkant is. Bij chirurgische mondmaskers is de witte kant de binnenkant en de gekleurde kant is de buitenkant.
 • Zet het mondmasker op, hou hierbij de elastiekjes aan de zijkant vast.
 • Als je mondmasker een metalen stukje bij de bovenkant van je neus heeft, dan buig je deze naar de vorm van je neus. Doe dit door de metalen strip zacht met je vingers naar beneden te drukken.
 • Doe de onderkant van het mondmasker over je mond en kin en zorg ervoor dat het goed en stevig zit.
 • Als je een mondmasker hebt voor eenmalig gebruik, gooi het mondmasker dan meteen weg na gebruik. Als je een herbruikbaar mondmasker gebruikt, zorg er dan voor dat je het mondmasker tussendoor wast en goed laat drogen.

Zelfgemaakte mondmaskers zijn niet noodzakelijkerwijs bedoeld om de drager ervan te beschermen. Deze mondmaskers zijn meer bedoeld om te voorkomen dat je het coronavirus per ongeluk doorgeeft aan anderen mocht je ongemerkt het virus hebben. Als je een mondmasker draagt, is het natuurlijk nog steeds belangrijk om je te houden aan alle andere regels. Dus hou 1,5 meter afstand van elkaar en was regelmatig je handen. Minimaal twintig seconden je handen wassen met water en zeep is enorm belangrijk om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

please wait