Vijf zomertips voor lenzendragers

vrijdag 15 juli 2016 door Anne-Marie Van den Bossche
Een man en vrouw op het strand


Hoewel het al even zomer is, zie je het er niet altijd aan met het Belgische weer. Maar wanneer je toch de kans krijgt om van de zon te genieten, vergeet dan niet om je ogen fris, gezond en gehydrateerd te houden.

1. Houd UV-stralen op afstand

UV-stralen zijn voor je ogen zeker zo schadelijk als voor je huid. Wanneer je je tijdens de zomermaanden in smeert met zonnecrème, zorg er dan ook voor dat je een goede zonnebril hebt om je ogen te beschermen. Verschillende contactlenzen bieden UV bescherming, maar ze beschermen niet zo goed als zonnebrillen en zijn dus zeker geen vervangers. Je kan wel een beschermende zonnebril en lenzen met UV bescherming combineren, zodat je je ogen zoveel mogelijk beschermt tegen schadelijke zonnestralen.

2. Kies de juiste zonnecrème

Is je zonnecrème van mindere kwaliteit? Dan kan dit een probleem zijn voor je ogen. Wanneer je een zonnecrème hebt die je ogen irriteert, zoek dan naar een merk dat zachter is voor je huid en je ogen niet irriteert wanneer je per ongeluk te dicht met de zonnecrème in de buurt komt.

Om irritatie te vermijden is de moeite waard om contactlenzen pas in te doen nadat je je zonnecrème ingesmeerd hebt. Zorg ervoor dat alle restjes van zonneproducten en lotions van je handen zijn voordat je je contactlenzen uit hun verpakking neemt.

3. Neem contactlenzen uit als je gaat zwemmen

Zwemmen is de manier om af te koelen tijdens een hete zomerdag, maar vergeet niet dat water en contactlenzen geen goede combinatie zijn. Zwembadwater zorgt ervoor dat je lenzen zwellen en oncomfortabel gaan zitten, en in alle soorten water zitten micro-organismen en mineralen die schadelijk zijn voor je ogen. Wil je toch goed kunnen zien onder water, kies dan voor een zwembril die past bij je contactlenzen en die ervoor zorgt dat je een goed zicht hebt in het water. Het is zeker de moeite waard om aan je opticien te vragen of die advies kan geven over zwembrillen die geschikt zijn voor jou.

4. Hydrateer je ogen

Van een hete zomerdag tot ijskoude airconditioning, tijdens de zomer zijn er verschillende oorzaken die aanleiding kunnen geven tot droge ogen en oogirritatie. Oogdruppels helpen je om je ogen fris en gehydrateerd te houden. Ze zorgen er ook voor dat je je lenzen langer kan inhouden. Kijk voor je oogdruppels gebruikt of je deze in combinatie met je lenzen mag gebruiken. Sommige oogdruppels werken beter dan andere wanneer je lenzen draagt.

5. Neem een travelpack met je mee

Wanneer je op reis vertrekt kan een travelpack heel handig zijn. Het gebruikt weinig plaats in je bagage en je hebt alles bij de hand om je ogen fris en proper te houden terwijl je onderweg bent.

please wait