Make-up aanbrengen als je contactlenzen draagt

woensdag 5 juli 2017 door Mieke Verbeeck
powders-and-lenses

Lensdragers moeten voorzichtig zijn bij het aanbrengen van make-up. Je oog kan snel geïrriteerd raken of de kans bestaat dat je je lens beschadigt en deze moet vervangen vooraleer je ze goed en wel hebt kunnen dragen. Met dit in gedachten hebben wij 6 tips voor je samengesteld, zodat het aanbrengen van oogmake-up altijd goed zal gaan.

6 dingen die je moet weten

Was je handen grondig voordat je je lenzen in doet

Voordat je je lenzen indoet, moet je eerst je handen grondig wassen en drogen. Je wilt uiteraard geen vervelende stofjes in je oog krijgen die irritatie veroorzaken of een restje foundation dat nog op je vinger lag. Daarom is het aan te raden om eerst je lenzen in te doen en daarna pas je lenzen. Zo heb je de kleinste kans om iets in je ogen te krijgen.

lenses-make-up

Zorg ervoor dat je goede producten gebruikt

Bij het dragen van zowel contactlenzen als oogmake-up is het belangrijk dat je kwalitatief goede producten gebruikt. Mascara kan bijvoorbeeld klonteren en oogschaduw kan makkelijk van je ooglid vallen en in je oog terechtkomen. Ga daarom voor een mascara van goede kwaliteit en koop zeker geen fiber mascara. Zo beperk je de kans op oogirritatie of het niet comfortabel aanvoelen van de lens.

Ook make-up producten op oliebasis kan je best mijden. Olie en water mengen niet waardoor je een vertroebelde lens krijgt, moest er toch iets in je oog terechtkomen.

Houd je lenzen en lenzendoosje proper

Als je maandlenzen of 2-wekenlenzen draagt, is het essentieel dat je ze schoon houdt. Een goede routine houdt volgende in: het wassen van beide zijden van de lens met lenzenvloeistof en de vloeistof ongeveer 15 tot 20 seconden inwrijven om vuiligheid te verwijderen. Daarnaast bewaar je ze 's nachts in een lenzendoosje gevuld met lenzenvloeistof. Om je lenzendoosje in de beste staat te houden, hoor je deze na ieder gebruik schoon te maken en iedere 3 maanden te vervangen.

Wil je 's avonds iets minder werk om je lenzen te onderhouden, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om over te stappen op daglenzen. Daglenzen zijn hygiënischer en makkelijker in gebruik.

Bekijk onze daglenzenVermijd dat make-up op de binnenkant van je oogleden komt

Breng je oogmake-up erg voorzichtig aan om te voorkomen dat je iets in je oog krijgt. Vooral bij het aanbrengen van oogpotlood is het oppassen geblazen omdat je ooglid in nauw contact staat met je oogbol en de natuurlijke olieklieren die je ogen vochtig houden. Kom je hiermee in aanraking, kan dat leiden tot geïrriteerde en droge ogen.

Breng je make-up niet aan terwijl je onderweg bent

Als je een druk leven leidt is het makkelijk om in een situatie terecht te komen waarin je je moet haasten. We zien vaak mensen hun make-up in trein, tram of auto aanbregen, maar dit moet je zeker proberen te vermijden. Abrupt remmen of een hobbelige rit zorgen er al snel voor dat er make-up in je ogen komt en, in extreme gevallen, je contactlenzen breken of je hoornvlies zelfs beschadigt.

Vervang mascara regelmatig en houd de borstels schoon

brushes-and-lenses

Velen weten niet dat ook mascara een houdbaarheidsdatum heeft. Vraag hiernaar bij het kopen van een mascara en zorg er oz voor dat je mascara niet klonterig wordt. Maak ook je mascaraborsteltje en al je kwasten regelmatig schoon zodat je de kans om bacteriën of andere vuiltjes op je gezicht te krijgen, zo min mogelijk maakt.

Samenvatting

Bij het aanbrengen van make-up terwijl je ook contactlenzen draagt, is het dus erg belangrijk dat je het risico op vuil en bacteriën in het oog zo klein mogelijk maakt. Als je deze tips volgt zou dit geen probleem moeten zijn, en kun je genieten van comfortabele contactlenzen én perfecte make-up.

Mocht je toch aanzienlijke en aanhoudende discomfort ervaren, zorg er dan voor dat je je opticien bezoekt.

Gerelateerde links

please wait