Vijf slechte gewoontes van lensdragers

vrijdag 5 augustus 2016 door Anne-Marie Van den Bossche
Een vrouw met een verbaasd gezicht

Bij Vision Direct weten we hoe moeilijk het is om oude gewoontes af te leren. Hoe hard je ook je best doet om nieuwe gewoontes, zoals het reinigen van je lenzen op de juiste manier, in te bouwen. Hieronder geven we de vijf meest voorkomende slechte gewoontes van contactlensdragers. Samen met tips en redenen om je zo snel mogelijk van die gewoontes af te helpen.

Met je lenzen in slapen

Behalve als je lenzen speciaal ontworpen werden tijdens je slaap in te houden, zorg je ervoor dat je jouw lenzen altijd uit doet voor je gaat slapen. Tijdens je slaap zorgen jouw oogleden ervoor dat je ogen gereinigd worden van alle bacteriën. Als je je contactlenzen niet uit neemt voor je naar bed gaat, zullen zij al het oogvocht opnemen. Hierdoor voelen je ogen dan droog aan wanneer je wakker wordt.

Vergeet jij soms je lenzen uit te doen voor je gaat slapen en wil je van het droge ogen probleem af? Vraag je oogarts of opticien dan of je van daglenzen kan overschakelen naar maandlenzen of dag-en-nacht lenzen, die jouw ogen ook tijdens de nacht gehydrateerd houden.

Bijvullen van lenzenvloeistof

put lens in

Na het reinigen van je contactlenzen in speciale lensreinigingsvloeistof, moet je die vervangen. Je doet jouw afwas toch ook niet in gebruikt water? Wanneer je jouw contactlenzen slecht gereinigd hebt, of reinigt in gebruikte vloeistof, kan dit een oorzaak zijn van pijnlijke ooginfecties of geïrriteerde ogen. Door je reinigingsvloeistof telkens te vervangen, vermijd je deze risico’s.

Met je lenzen in bad of in de douche

Vergeet nooit je lenzen uit te nemen voordat je in bad gaat of een douche neemt. Lenzen zijn ontworpen om vloeistof op te nemen van zodra ze in contact komen met water. Wanneer ze gewoon water, waarin schadelijke bacteriën en mineralen zitten, opnemen krijg je sneller last van droge, geïrriteerde ogen. Door lenzen in te houden in bad of in de douche loop je dus meer kans op een ooginfectie.

Lenzen langer inhouden dan voorgeschreven

Omdat iedere soort contactlenzen op tijd vervangen en gereinigd moet worden, neem je ze altijd uit. Op deze manier voorkom je ooginfecties, -irritaties en droge ogen. Vergeet je je daglenzen wel eens uit te doen of je maandlenzen dagelijks te reinigen? Vraag dan aan je opticien of je ook maandlenzen kan gebruiken die je niet dagelijks moet reinigen.

Lenzen in je mond spoelen

Wat je ook doet, spoel nooit je lenzen in je mond. Je mond bevat meer dan 60.000 bacteriën, die je een ooginfectie kunnen bezorgen. Door je lenzen steeds op de juiste manier te reinigen, met reinigingsvloeistof die geschikt is voor jouw lenzen, voorkom je een hele hoop ellende.

please wait