Ben je wel veilig op je weg? Het is tijd voor een oogtest!

dinsdag 28 februari 2017 door Vision Direct
Een weg met gele strepen

Bij Vision Direct willen we alle autorijders aanmoedigen om een oogtest te boeken en jouw steentje bij te dragen om jezelf en anderen veilig te houden op de weg.

Een groot aantal autorijders treffen geen maatregelen om slecht zicht te corrigeren

Wist je dat 2.900 doden en gewonden per jaar veroorzaakt worden door weggebruikers met ontoereikend zicht? Hoog tijd dus om het publiek bewuster te maken voor een groot aantal onderwerpen omtrent rijden en weggebruik.

Eén van de kernpunten omtrent het zicht van een autorijder is het gebrek aan oogtesten. Momenteel is de enige oogtest die wettelijk verplicht is om af te nemen degene die wordt afgenomen bij het begin van het rijexamen, bestaand uit slechts het correct lezen van de kentekenplaat van een geparkeerde auto in de nabije omgeving. Na het voldoen van deze taak wordt er nooit meer vereist om nog een oogtest uit te voeren. Dit betekent dat het mogelijk is om vanaf 17 jaar tot 70 of 80 jaar te rijden zonder je ogen opnieuw te laten onderzoeken.

Bij Vision Direct moedigen we jaarlijkse oogtests aan, maar we weten dat veel mensen zich er niet van bewust zijn hoe belangrijk dit kan zijn. Veel oogaandoeningen ontstaan geleidelijk, waardoor het moeilijk wordt voor iemand om dit te merken totdat het zicht significant verslechterd is. Fijne grenzen tellen ook bij het rijden, vooral op hoge snelheden, dus ieder oogprobleem kan ernstig zijn. Je ervan verzekeren dat je juiste lenzen of een juiste bril draagt wanneer je deze problemen hebt is daarom vitaal en dus is het essentieel om je regelmatig te laten onderzoeken.

Afbeelding van een weg

2 voorbeelden van oogaandoeningen die rijden over de tijd kunnen beïnvloeden:

  • Astigmatisme: Mensen die leiden aan astigmatisme hebben langwerpige hoornvliezen, wat betekent dat hun ogen moeite hebben met het correct afbreken van het licht. Dit kan resulteren in wazig zicht en moeilijkheden bij het rijden. Veel mensen realiseren zich niet dat zij astigmatisme hebben tot later in hun leven, terwijl het oog van vorm blijft veranderen. Dit betekent dat iemand kan zijn begonnen met rijden voordat ze symptomen ervoeren, maar later correctie nodig zouden kunnen hebben. Een regelmatig oogonderzoek zal verzekeren dat je eventuele probleem zo snel mogelijk vindt en actie kunt ondernemen om hiermee om te gaan.

    Veel mensen kiezen torische contactlenzen om met deze conditie om te gaan, aangezien typische, bolvormige lenzen niet comfortabel in het oog passen.


  • Verziendheid: Veel mensen ervaren moeite met zicht van dichtbij wanneer ze ouder worden. Aangezien het oog spiercontracties vereist om te focussen op nabije objecten, kunnen deze spieren met de tijd losser worden en minder in staat om dit te doen. Omdat dit een conditie is die vaak niet van kracht is tot de leeftijd van 40, is het mogelijk dat iemand jaren aan het rijden was voordat diegene doorheeft dat zijn zicht verslechtert. Eens per jaar voor een oogtest gaan is een geweldige manier om de eerste symptomen van verziendheid te ontdekken en maatregelen te kunnen treffen om de gevolgen ervan te beperken.

    Multifocale lenzen worden gebruikt om dit probleem te behandelen, waardoor de drager de geschikte hoeveelheid correctie krijgt in de delen van het oog die het nodig hebben.

Als je een oogaandoening hebt, of een probleem met het zicht, betekent dit niet dat je niet kan rijden. Het betekent wel dat je een soort van oogcorrectie moet dragen om jezelf en anderen te beschermen bij het gebruik van de weg. Een afspraak maken voor een oogtest is de beste manier om te ontdekken wat je nodig hebt.

please wait