Vier redenen om een oogtest te laten uitvoeren

vrijdag 2 september 2016 door Mieke Verbeeck
Arts doet een oogtest

Het is erg belangrijk om je ogen regelmatig te laten testen. Zo blijft je voorschrift correct en kunnen veelvoorkomende oogaandoeningen of -problemen vroegtijdig opgespoord worden. Elke twee jaar een oogtest laten doen is daarom geen overbodige luxe. Bij het dragen van contactlenzen of ouder dan 50 jaar, laat je best ieder jaar een oogmeting uitvoeren.

1: Hoofdpijn en vermoeide ogen:

Krijg je vaak hoofdpijn na het lezen van de krant of een boek, na het gebruik van de computer of bij het autorijden? Misschien ervaar je geen verschil in je gezichtsvermogen, maar toch kan het goed zijn dat er wel een lichte achteruitgang in je gezichtsvermogen is. In de meeste gevallen kunnen deze problemen makkelijk verholpen worden door het corrigeren van de oogsterkte met een bril of contactlenzen. Ga daarom eens langs bij je opticien of oogarts om je ogen te laten testen bij deze symptomen. Eenmaal een controle laten uitvoeren, kan je bij Vision Direct terecht voor dag-, week- en/of maandlenzen.

2: Wazig zicht:

Je merkt niet altijd meteen dat je zicht erop aan het achteruitgaan is. Je zicht wordt waziger, maar vaak gaat dit heel gelijkmatig over enkele jaren waardoor je zelf geen achteruitgang merkt. Daarom kan je best elke twee jaar je ogen laten testen. Zo kunnen ook oogaandoeningen zoals glaucoom of type 2-diabetes vroegtijdig opgespoord worden. Wazig zicht betekent niet altijd het achteruitgaan van je ogen. Er kunnen ook andere zaken aan de basis liggen. Een oogtest kan een antwoord bieden en zo kan je het probleem sneller aanpakken.

3: Familie:

Als er in je familie iemand lijdt aan glaucoom of suikerziekte is het erg belangrijk om zelf regelmatig een oogmeting te laten uitvoeren om zo te waken over je eigen gezondheid. Oogaandoeningen zoals glaucoom kunnen best zo vroeg mogelijk opgespoord worden en aangezien glaucoom een erfelijke oogaandoening is, is het erg belangrijk om regelmatig (meer dan een keer per twee jaar) een oogmeting uit te voeren.

4: Leeftijd:

Hoe ouder je wordt, hoe vaker problemen met het gezichtsvermogen voorkomen. Rond de leeftijd van 40 jaar beginnen de ogen lichtjes te veranderen waardoor het aangeraden wordt om vanaf die leeftijd je ogen vaker te laten controleren dan daarvoor.

please wait