Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Contactlenzen vergroten het zelfvertrouwen van kinderen

woensdag 1 februari 2023 door Vision Direct

Vier kinderen springen in het gras

Wist je dat een op de vijf kinderen tussen de vijf en vijftien jaar oud niet goed kan zien? Deze kinderen hebben dus een bril of lenzen nodig. En ook al kunnen kinderen prima contactlenzen dragen, het merendeel van de kinderen krijgt een bril aangemeten in plaats van lenzen. Het is jammer dat de meeste kinderen daardoor nooit de kans krijgen om lenzen te dragen. Want het blijkt dat de overstap naar contactlenzen een enorm positief effect kan hebben op het zelfvertrouwen en de mentale gezondheid van kinderen.

Wat is de juiste leeftijd voor contactlenzen?

Het grootste deel van de kinderen dat een zichtcorrectie nodig heeft, krijgt een bril voorgeschreven. Vaak wordt er namelijk gedacht dat dit makkelijker is voor een kind. Want in vergelijking met een bril hebben contactlenzen meer zorg nodig. Het kan voor jonge mensen moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid te hebben over het elke avond schoonmaken en correct opbergen van hun contactlenzen.

Een kind met een grote zwarte bril

Maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen vanaf acht jaar al goed in staat zijn om zelf voor hun lenzen te zorgen. Met de juiste instructie kan het merendeel van de kinderen net zo snel als volwassenen leren hoe je contactlenzen indoet en uitdoet.

Uiteraard kun je niet meteen verwachten dat een kind zelf de volledige verantwoordelijkheid voor zijn of haar contactlenzen draagt. Maar zolang je als ouder je kind begeleidt, steunt en in het begin goed controleert, is er geen enkele reden om aan te nemen dat een kind de discipline voor deze taak niet onder de knie kan krijgen.

De voordelen van contactlenzen

Brillen lijken misschien de makkelijke oplossing voor de zichtcorrectie van een kind. Hoewel minder onderhoud een groot voordeel lijkt te zijn, moet je niet onderschatten wat contactlenzen kunnen doen voor het zelfvertrouwen van je kind. Goed zicht is cruciaal voor een succesvolle schoolcarrière en daarom is een goede zichtcorrectie zo belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Sinds Harry Potter, YouTube en de opkomst van de nerdcultuur is het stigma van het dragen van een bril voor kinderen en jongvolwassenen beduidend lager dan vroeger. Veel kinderen en tieners kiezen bewust voor een bril, omdat die hen het gevoel geeft dat ze zo meer op hun volwassen rolmodellen lijken.

Een jongetje met een gele helm op aan een zipline

Onderzoek wijst uit dat veel kinderen meer zelfvertrouwen hebben als ze overstappen op contactlenzen. Een Amerikaans onderzoek uit 2009 volgde drie jaar lang 484 kinderen in de leeftijd van drie tot twaalf jaar, nadat zij een bril of contactlenzen hadden gekregen. Op vaste momenten vroegen de onderzoekers de kinderen naar hun schoolprestaties en andere schoolgerelateerde zaken. De resultaten toonden aan dat kinderen met contactlenzen beduidend gelukkiger waren met hun uiterlijk, sportprestaties en schoolwerk.

Voor kinderen en tieners spelen sport en andere fysieke activiteiten een belangrijk rol bij het aangaan van relaties en het het opbouwen van zelfvertrouwen. Een bril met een montuur kan het blikveld beperken en het daardoor moeilijker maken om ergens aan mee te doen. Een Amerikaans onderzoek uit 2007 toonde aan dat kinderen en tieners vonden dat ze het veel beter deden bij fysieke activiteiten als ze contactlenzen droegen.

De juiste keuze voor je kinderen

Bij Vision Direct willen we er zeker van zijn dat je de juiste zichtcorrectie voor jouw kind kiest. De reden dat kinderen minder zelfvertrouwen krijgen als ze horen dat ze 'een bril moeten' ligt niet aan hun mindere zicht, maar omdat ze denken dat ze geen keuze hebben. Door uit te leggen dat contactlenzen ook een goede optie kunnen zijn, hopen we dat kinderen zich zelfverzekerder voelen als het om hun zicht gaat.

Als je meer wilt weten over de mogelijkheid van contactlenzen voor jouw kind, breng dan een bezoek aan de opticien. De opticien kan een oogtest voor kinderen doen, zodat je precies weet welke sterkte je kind nodig heeft en of lenzen een optie zijn voor jouw kind.

please wait