Contactlenzen dragen tijdens wintersport

donderdag 24 januari 2019 door Vision Direct

Een man aan het skiën

Draag je contactlenzen en ga je binnenkort op wintersportvakantie? Je merkt dan waarschijnlijk wel dat de koude lucht soms kan zorgen voor droge ogen. Maar wees gerust: met onze handige tips kun je ook tijdens de wintersport zonder problemen je zachte contactlenzen dragen.

Oogdruppels helpen bij droge ogen

Vrienden op wintersport

In de winter hebben contactlensdragers vaak snel last van droge ogen. Dit komt omdat de verwarming in huis en op kantoor vaak lekker hoog staat en het soms buiten hard kan waaien.

Ook op wintersport hebben veel mensen last van droge ogen als ze de hele dag buiten zijn. Als je de skipistes trotseert vergeet dan niet om een klein flesje oogdruppels mee te nemen.

Door het gebruik van oogdruppels voelen je lenzen meteen weer comfortabel aan. Je ogen worden door de druppels gehydrateerd. Laat je dus niet hinderen door pijnlijke ogen als je bovenaan een skipiste staat.

Drink genoeg water

In de winter is het soms lastig om eraan te denken om genoeg water te blijven drinken. Toch is dit heel belangrijk, want alleen als je lichaam voldoende gehydrateerd blijft kunnen je ogen voldoende traanvocht aanmaken. Het hoeft geen water te zijn, ook thee of een lekker fruitsapje kan helpen om de symptomen van droge ogen te voorkomen. Het is vooral belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft.

Felle zon

Vrouw met skibril

Tijdens een wintersportvakantie kan de zon fel schijnen. Het is natuurlijk heerlijk om af te dalen op een zonovergoten piste, maar als de zon fel schijnt wordt de uv-straling weerkaatst door de sneeuw. Wanneer je ogen teveel uv-straling krijgen kan dit leiden tot een ontsteking van het hoornvlies. Dit wordt ook wel sneeuwblindheid genoemd. Het is daarom belangrijk om een goede skibril mee te nemen als je gaat skiën.

Als je lenzen draagt kun je ervoor kiezen om tijdens de wintersport lenzen te dragen die je ogen optimaal beschermen tegen de zon. Op die manier voorkom je sneeuwblindheid en heb je de hele dag scherp zicht. Lenzen als Acuvue Oasys hebben een ingebouwde uv-bescherming. Hierdoor worden je ogen extra beschermd op die momenten dat je geen skibril draagt. Deze lenzen zijn daarnaast ook nog eens zeer comfortabel als je last hebt van droge ogen.

Daglenzen

Draag je altijd een bril? Er bestaan skibrillen op sterkte, maar het is natuurlijk veel handiger om te kiezen voor contactlenzen. Je kunt dan gerust je skibril even afdoen als deze beslaat, want dankzij de lenzen heb je altijd scherp zicht. Als je van plan bent om de lenzen alleen te dragen tijdens de wintersport dan zijn daglenzen een heel goede optie vanwege het draagcomfort. Met daglenzen gebruik je elke dag een nieuw paar lenzen. Op die manier blijven je ogen fris. Wat ook handig is: je hoeft met daglenzen geen lenzenvloeistof mee te nemen in je bagage.

Ga je tijdens de wintersport voor het eerst contactlenzen dragen? Dan is het verstandig om even langs te gaan bij de opticien om je ogen te laten testen. De opticien kan je precies vertellen welke sterkte je nodig hebt en ook advies geven over de merken contactlenzen die bij jou passen.

We wensen je een geweldige tijd op de skipiste!

please wait