5 tips voor een goede ooggezondheid voor je kinderen

donderdag 25 mei 2017 door Vision Direct
5 conseils sur la vision de vos enfants

Gezichtsproblemen kunnen iedereen treffen, volwassenen of zelfs de allerkleinsten onder ons. Sommige oogaandoeningen zijn aangeboren, andere kunnen zich later in de levensfase ontwikkelen, door een ongeval of door een slordige levensstijl. In dit artikel hebben we voor jou alle aanbevelingen verzameld om de ogen van je kinderen te beschermen.

Het volstaat om enkele goede gewoonten aan te leren om een gezond zicht te onderhouden. En het is net zo eenvoudig om die 'regeltjes' aan te leren aan de allerkleinsten onder ons. Het volstaat om je te realiseren dat kinderen ongeveer 80% leren door hun zicht, en dan vooral door imitatie. Op dezelfde manier, met de juiste hulpmiddelen, kan je 80% van de gezichtsproblemen van je kinderen voorkomen. Laten we even kijken welke hulpmiddelen dat zijn.

1. Houd afstand van elektronische apparaten

De schermen van je computer, televisie, tablet of smartphone zenden een blauwachtig licht uit, gelijkaardig met dat van een LED-lamp, die de ogen vermoeit en ze kunnen beschadigen als je te lang en onafgebroken ernaar staart. Om die reden raden we de allerkleinsten aan om dergelijke apparaten niet langer dan twee uur per dag te gebruiken.

2. Organiseer spelletjes en activiteiten buitenshuis

Zonnestralen, in matige hoeveelheid, kunnen het risico op myopie verminderen omdat ze de productie van dopamine in het menselijk lichaam kunnen stimuleren. Meer algemeen, helpen buitenspeelactiviteiten het verzicht en geven ze tegelijk een zekere rust aan de ogen.

Kinderoogtest

3. Onderwerp je kinderen regelmatig aan een oogtest

Ten minste een keer per jaar zou je je kinderen naar een oogarts moeten brengen voor een oogonderzoek. Hoe sneller een gezichtsaandoening ontdekt wordt, hoe sneller en gemakkelijker het behandeld kan worden. Bovendien zal deze goede gewoonte in het geheugen van je kinderen kruipen, wat hun meer verantwoordelijk maakt en ervoor zal zorgen dat ze ook op latere leeftijd zichzelf regelmatig zullen laten onderzoeken.

4. Verzeker jezelf ervan dat er voldoende licht is

Een goede hoeveelheid licht in de slaapkamer of woonkamer zorgt ervoor dat je kinderen hun ogen niet onnodig moeten forceren of vermoeien. Het is daarom aan te raden om een leeslamp op de bureautafel te zetten wanneer ze lezen of studeren. Om dezelfde reden laat je best het licht aan wanneer ze televisie kijken of naar een ander scherm staren.

5. Leer hen goede gewoontes aan te nemen

Als je kinderen regelmatig de computer of hun telefoon gebruiken, leer hen dan de 20-20-20 regel. Je kan die aanleren in de vorm van een spel, zodat je er zeker van bent dat ze zich er ook echt aan houden. Die simpele reden zorgt ervoor dat ze een pauze van 20 seconden nemen om de 20 minuten en ongeveer zes meter afstand (20 voet) van een tv-scherm houden. Opnieuw om ervoor te zorgen dat de ogen niet te veel vermoeid geraken.

Nog iets dat je hen kan leren is een correcte ooghygiene, zoals bijvoorbeeld nooit in je ogen wrijven met vuile handen. Wijs er hen ook op dat ze bijzonder voorzichtig moeten zijn wanneer ze met puntige voorwerpen spelen, zoals potloden of stylo's, maar bovenal moet je hen uitleggen waarom ze voorzichtig moeten zijn. Letsels op het hoornvlies zijn bijzonder, bijzonder pijnlijk en kunnen permanente schade berokkenen aan je zicht.


Bron: Our Children's Vision

please wait