Ogen vertellen veel over je gezondheid

vrijdag 9 september 2016 door Mieke Verbeeck
Close up van twee ogen

Er wordt vaak gezegd dat de ogen de spiegel tot de ziel zijn. Dat ze ons ook veel over onze gezondheid blootleggen, is minder bekend. Lees hieronder verder hoe jouw ogen je kunnen vertellen hoe het met je gezondheid gesteld is.

Geel oogwit

Een slechtwerkende lever zorgt voor oogwit dat een gelige kleur heeft. Pasgeboren baby’s hebben hier last van wanneer hun lever nog niet volledig volgroeid is. Bij volwassen kan dit echter het gevolg zijn van een probleem met de lever, galblaas of galwegen, zoals gal- of nierstenen. Geel oogwit wordt ook vaak aan hepatitis gekoppeld.

Pupilafwijkingen

De pupillen dienen in normale omstandigheden symmetrisch te zijn. Hun grootte is gelijk en ze reageren op dezelfde manier op licht. Als een pupil minder snel krimpt wanneer er fel licht invalt of als je een verschil ziet in grootte, dan kan dit een medische oorzaak hebben. Een beroerte, multiple sclerose (MS), een hersenbloeding of hersentumor kunnen deze afwijkingen veroorzaken.

Rood oogwit

Achter het transparante bindweefsel van het oog zitten bloedvaten. Deze bloedvaatjes kunnen knappen wanneer je iets in of tegen je oog krijgt. Zo krijgt je oogwit een rode kleur of een rode vlek. Als je niets in of tegen je oog hebt gekregen maar een spontane bloeding optreedt, dan is het mogelijk dat je bloeddruk te hoog is of dat je een stollingsprobleem van de bloedplaatjes hebt.

Dubbelzien

Als je je lens niet goed indoet, kan het zijn dat je even dubbelziet. Als je heel plotseling dubbelziet of je zicht in één keer veel slechter is, dan kan dit een teken zijn van een beroerte. Andere aanwijzingen zijn het gevoel aan één kant van je lichaam verliezen of dat je moeilijker op je woorden komt. Raadpleeg in dit geval meteen een arts.

Jeukende ogen

Jeuk in je ogen treedt vaak op door allergie of een allergische reactie. Als je enkel van in het voorjaar tot in de herfst last hebt van jeukende ogen, heb je hoogstwaarschijnlijk hooikoorts. Ook rode ogen, een loopneus of veel moeten niezen zijn symptomen van hooikoorts. Maar een virus of bacteriële infectie zoals bindvliesontsteking (conjuctivitis) kunnen ook aan de basis liggen van jeukende ogen.

Droge ogen

Voelen je ogen droog aan en zijn ze gevoelig voor licht? Vaak is dit een teken dat je te lang naar een beeldscherm gekeken hebt. Oogdruppels kunnen in dit geval verlichting brengen. Maar droge ogen kunnen ook door onvoldoende traanvocht optreden. Bij bepaalde ziekten of aandoeningen, zoals het syndroom van Sjögren, produceren de slijmvliezen onvoldoende vocht, met droge ogen als gevolg.

please wait