Is te dicht bij de tv zitten slecht voor je ogen?

woensdag 5 april 2017 door Vision Direct
Vrouw kijkt televisie

Wij kregen het vaak te horen als kinderen, en sommigen van ons zullen het tegenwoordig tegen hun eigen kroost zeggen: Niet te dicht bij de TV zitten, anders bederf je je ogen. Maar is dit eigenlijk wel waar? En als het destijds waar was, heeft de overgang van traditionele televisies naar onze moderne flatscreens daar nog enige invloed op gehad?

Dit artikel kort samengevat:

Een mythe uit de VS

Een wit scherm met twee banken ervoor

Gelukkig voor veel van ons en onze kinderen is er geen reden tot aanname dat dicht bij de televisie slecht voor de gezondheid is. De mythe vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten in de jaren zesitg. De grote electronikafabrikant GE bracht een kleurentelevisie op de markt die maar liefst 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan. Weinig verrassend dus dat deze TV's snel na de introductie uit de handel werden gehaald, maar het vooroordeel blijft tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan.

Geef je ogen voldoende rust

Maar hoewel de afstoot van elektrische straling bij televisies van na 1968 (inclusief de huidige flatscreens) geen probleem meer vormt, hoe zit het met mogelijke schade aan het zicht? Dr. Lee Duffner van de Amerikaanse Academie van Oogheelkunde maakt zich geen zorgen, en vertelt dat het kijken naar televisieschermen d,ichtbij of van veraf, ;geen fysieke schade aan de ogen toebrengt. Wel voegt hij daaraan toe dat TV kijken absoluut de ogen kan vermoeien, en dan vooral als iemand erg dichtbij zit of vanaf de zijkant naar het scherm kijkt. Hier is echter een bijzonder simpele oplossing voor: de televisie uitzetten en de ogen wat rust gunnen. Een nacht slapen is meestal genoeg om vermoeide ogen uit te laten rusten.

Beide expert geven aan dat het niet de fysieke invloed op de ogen waar ouders zich zorgen om dienen te maken maar de invloed van de programma's zelf en dat ouders vooral op moeten letten wat voor programma's hun kinderen kijken.

Een signaal voor verziendheid

Debra Ronca, journaliste voor de website How Stuff Works, denkt dat ouders vaak de televisie ten onrechte de schuld geven voor zicht problemen bij hun kinderen. Dicht bij de televisie zitten is weliswaar geen oorzaak van kortzichtigheid, maar als een kind er consequent voor kiest om dicht bij de televisie te gaan zitten zou dit kunnen betekenen dat het hij of zij al kortzichtig is.” vertelt zij. “Als je zoon of dochter altijd erg dicht op de televisie gaat zitten is het hoogstwaarschijnlijk tijd voor een oogtest.

Alles met mate

Een bril met een letterkaart

Het is bijna onontkombaar dat kinderen televisie kijken maar de sleutel is volgens hen gematigdheid. Geef grenzen aan hoeveel tijd kinderen voor een televisie, of een ander type scherm, doorbrengen en let op waar ze naar kijken. Zorg dat ze weten dat televisie bedoeld is om af en toe amusement te bieden, niet om constant de werkelijkheid te ontsnappen.

please wait