Bestaat liefde op het eerste gezicht?

vrijdag 7 februari 2020 door Vision Direct

Liefde op het eerste gezicht

Het is weer die tijd van het jaar: je hoort steeds liefdesliedjes op de radio en overal zie je rode rozen en kaartjes met hartjes erop. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer Valentijnsdag! Hier bij Vision Direct zijn we er helemaal klaar voor. Maar er is één ding dat in februari altijd zorgt voor een discussie bij ons op kantoor: liefde op het eerste gezicht. Bestaat het echt of niet? Of bekijken we de wereld teveel door een roze bril (of lenzen!) als we denken dat liefde op het eerste gezicht echt bestaat?

Geloof jij in liefde op het eerste gezicht?

Twee verliefde mannen

Het is natuurlijk een magisch idee om verliefd te worden op iemand als je hem of haar voor het eerst ziet. Het klinkt als een scène uit een film.

Maar er wordt vaak beweerd dat liefde op het eerste gezicht niet echt bestaat, omdat je niets weet over iemand als je hem of haar voor het eerst ontmoet.

En kun je wel vallen op iemand puur vanwege het uiterlijk, want persoonlijkheid speelt toch ook een grote rol?

Onderzoek over liefde op het eerste gezicht

Verliefd stel op een date

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland hebben een paar jaar geleden onderzoek gedaan naar liefde op het eerste gezicht. Ze vroegen bijna 400 Nederlandse en Duitse studenten een vragenlijst in te vullen over hun huidige relatiestatus. Daarna moesten ze foto's bekijken van verschillende mensen die ze nog nooit eerder hadden ontmoet. Ze moesten daarbij aangeven hoe aantrekkelijk ze iemand vonden en of ze gevoelens hadden van intimiteit, passie of verbondenheid. Deelnemers moesten ook aangeven of ze het eens waren met de stelling 'Ik ervaar liefde op het eerste gezicht'.

Ook was er een speeddating event, waarbij deelnemers aan het eind van de avond werd gevraagd in hoeverre ze zich aangetrokken voelden tot hun dates en of ze dachten dat het liefde op het eerste gezicht was. De meeste antwoorden hierop waren negatief. De onderzoekers concludeerden door de uitkomsten van dit onderzoek dat liefde op het eerste gezicht waarschijnlijk niet bestaat. Het is waarschijnlijker dat mensen zich herinneren dat ze zich sterk aangetrokken voelden tot hun partner tijdens de eerste ontmoeting en dat ze dat gevoel combineren met de gevoelens die ze nu hebben voor hun partner. Daardoor dénken sommige mensen dat het liefde op het eerste gezicht was.

We zijn natuurlijk geen experts in de liefde, maar...

Heel leuk natuurlijk, zo'n onderzoek. Maar misschien werkt zoiets gewoon niet in een kunstmatig gecreëerde situatie. Liefde op het eerste gezicht werkt waarschijnlijk beter in een meer alledaagse, gewone situatie. Mensen laten kijken naar foto's van iemand en vragen of ze die persoon aantrekkelijk vinden is niet bepaald te vergelijken met iemand ontmoeten terwijl je in een volle ruimte staat en plotseling zeker weten dat dat de liefde van je leven is.

Daarbij klinkt het alsof deze onderzoekers nog nooit van apps zoals Tinder en Happn hebben gehoord. Want een match op het eerste gezicht bestaat wel degelijk! Helemaal als de persoon er op zijn of haar profiel hetzelfde uitziet als in het echt. De meeste mensen die hun 'liefde op het eerste gezicht'-moment beschrijven, hebben waarschijnlijk op wat voor manier dan ook wel met elkaar gecommuniceerd voordat ze besloten dat de ander the one is. Met zoiets ingewikkelds als liefde is het gewoon moeilijk om een onderzoek te ontwikkelen dat liefde op het eerste gezicht kan aantonen.

Als je gelooft dat het liefde op het eerste gezicht was, dan was het waarschijnlijk ook zo! Waarschijnlijk zal onderzoek nooit het tegendeel kunnen bewijzen, omdat chemie gewoon niet kan worden verklaard.

De perfecte playlist voor Valentijnsdag

Of je Valentijnsdag nu doorbrengt met je partner, je je klaarmaakt voor een spannende date met je nieuwste Tinder-match of dat je gezellig wat gaat drinken met vrienden: onze Valentijnsdag-playlist zorgt ervoor dat je in de stemming komt voor een leuke avond. De dj's van het kantoor van Vision Direct hebben de ultieme Valentijnsdag-playlist voor je samengesteld. Kom in de stemming met klassiekers van Pulp, The Monkees, Beyoncé en Stevie Wonder, steek wat kaarsen aan, hef je glas op de liefde en laat het feest beginnen!

please wait