Goedkoper dan in de winkel

Welke lenzenvloeistof moet ik gebruiken?

Er zijn zoveel verschillende soorten lenzenvloeistof verkrijgbaar dat het moeilijk kan zijn om de juiste lenzenvloeistof te kiezen. Welke soort lenzenvloeistof voor jou geschikt is hangt voornamelijk af van wat voor soort lenzen je draagt en hoe vochtig je ogen van nature zijn. 

Je opticien kan je informatie geven over welke soorten lenzenvloeistof er zijn en welke lenzenvloeistof het beste past bij jouw lenzen. Onze tip: probeer gerust verschillende soorten lenzenvloeistof. Ook al gebruik je al jarenlang hetzelfde merk, dit is een goede manier om te ontdekken welke lenzenvloeistof voor jou het beste werkt. 

Om je te helpen om een idee te krijgen van de verschillende soorten lenzenvloeistoffen, hebben we een overzicht gemaakt van alle soorten en voor welk lenzen deze lenzenvloeistoffen geschikt zijn. 

Verschillende soorten lenzenvloeistof

Multi-purpose 

Werking: Reinigt, desinfecteert en hydrateert. 
Aanbevolen voor: Zachte lenzen 

(Waterstof)peroxide 

Werking: Reinigt, desinfecteert en hydrateert. Heeft een sterker desinfecterend vermogen. Moet geneutraliseerd worden. 
Aanbevolen voor: Zachte lenzen 

Lenzenvloeistof voor harde lenzen 

Werking: Reinigt en desinfecteert door het gebruik van twee verschillende producten. Ook verkrijgbaar in multipacks. 
Aanbevolen voor: Harde lenzen 

Enzymtabletten 

Werking: Voeg elke week of om de week toe aan je lenzenvloeistof, voor een grondige desinfectie van je lenzen. 
Aanbevolen voor: Harde lenzen 

Saline 

Werking: Voor het schoonspoelen van lenzen. Desinfecteert je lenzen niet. Kan dus niet gebruikt worden om je lenzen 's nachts in te bewaren. 
Aanbevolen voor: Geschikt voor alle soorten lenzen 

Multi-purpose lenzenvloeistof

Multi-purpose lenzenvloeistof wordt ook wel alles-in-één lenzenvloeistof genoemd. Het is de makkelijkste manier om je lenzen schoon te maken. Deze lenzenvloeistof reinigt, desinfecteert en hydrateert je lenzen. En dat allemaal verpakt in één fles. Hierdoor ben je elke dag snel klaar met het schoonmaken van je lenzen. 

Wanneer je je lenzen aan het eind van de dag uitdoet, doe je een paar druppels van deze lenzenvloeistof op je lens, wrijf vervolgens voorzichtig je lens schoon. Daarna doe je je lens in een lenzenbakje gevuld met de multi-purpose lenzenvloeistof. Je moet de lenzen dan 's nachts zo lang bewaren in het lenzendoosje als aangeraden door je opticien. 

Multi-purpose lenzenvloeistof wordt aangeraden voor zachte lenzen (inclusief silicone hydrogel lenzen). Deze alles-in-één lenzenvloeistof kan gebruikt worden voor zowel maandlenzen als tweewekelijkse lenzen. Deze lenzenvloeistof kan niet worden gebruikt voor harde lenzen. 

Ons aanbod multi-purpose lenzenvloeistof
Bestverkochte multi-purpose lenzenvloeistof
Biotrue Duo Pack

Biotrue is ideaal voor droge ogen. Dit komt omdat deze lenzenvloeistof een bevochtigingsmiddel bevat dat tijdens het bewaren wordt opgenomen door de lens. De lens voelt daardoor heel comfortabel aan.

ReNu MPS

Dit is een van de eerste multi-purpose lenzenvloeistoffen voor contactlenzen. ReNu MPS is speciaal ontwikkeld voor lenzendragers met gevoelige ogen. Deze lenzenvloeistof is een perfecte optie om je zachte contactlenzen te reinigen, desinfecteren en hydrateren.

Lenzenvloeistof met peroxide

Reinigingsmiddelen met waterstofperoxide hebben een sterker desinfecterend vermogen. In tegenstelling tot andere soorten lenzenvloeistoffen bevat lenzenvloeistof met peroxide geen conserveermiddelen. Hierdoor zijn deze lenzenvloeistoffen een goede optie als je zeer gevoelige ogen hebt.

Lenzenvloeistof met peroxide kan alleen worden gebruikt op advies van je opticien. Dit omdat dit soort lenzenvloeistof waterperoxide bevat. Dit moet na gebruik geneutraliseerd worden. Deze neutralisatie gebeurt ofwel met een neutralisatieschijf in de bodem van het lenzendoosje of met tabletten die aan de lenzenvloeistof kunnen worden toegevoegd. Wanneer je een tablet aan de lenzenvloeistof toevoegt, wordt de eiwitopbouw van je lenzen verwijderd en de waterstofperoxide geneutraliseerd.

Als je peroxide gebruikt voor het reinigen van je lenzen is het heel belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing goed volgt. Als je de peroxide niet neutraliseert kan dit namelijk pijnlijk en zelfs schadelijk zijn voor je ogen. Gelukkig is dit heel makkelijk aan te leren, waarna je van schone lenzen kunt genieten. Het is belangrijk om te melden dat je je lenzen niet mag spoelen met waterstofperoxide. Daar zijn andere producten voor, zoals saline. Hierover vertellen we je later meer.

Lenzenvloeistof met peroxide kan worden gebruikt voor alle soorten zachte contactlenzen, inclusief silicone hydrogellenzen. Het wordt niet aanbevolen voor harde lenzen.

Bestverkochte peroxide lenzenvloeistof
Oxysept 1 Step

Dankzij de nieuwe formule verwijdert deze peroxide-lenzenvloeistof alle eiwitopbouw en vuiltjes van je lenzen. Vul het lenzendoosje met de vloeistof (tot aan de streep) en doe je lenzen er 's avonds in. Je lenzen zijn dan de volgende dag klaar voor gebruik.

AOSept Plus HydraGlyde

Deze peroxidelenzenvloeistof geeft je lenzen niet alleen een diepe reiniging, het bevat ook de Alcon HydraGlyde®-technologie. Dit zorgt ervoor dat je lenzen de hele dag optimaal gehydrateerd blijven. De lenshouder neutraliseert de peroxidevloeistof, zodat je de volgende dag kunt genieten van comfortabele lenzen.

Lenzenvloeistof voor harde lenzen

Als je harde lenzen draagt, moet je lenzenvloeistof gebruiken die geschikt is voor harde lenzen. Harde lenzen worden ook wel GP (gas permeable) lenzen genoemd, RGP (rigid gas permeable) lenzen of zuurstofdoorlatende lenzen. Het is belangrijk dat je lenzenvloeistof geschikt is voor dit type lens. Als je je harde lenzen wilt schoonmaken heb je meestal twee producten nodig: een reiniger en een conditioner. Dit wordt meestal samen in één pakket verkocht. Op die manier heb je meteen alles wat je nodig hebt. Maar je kunt deze producten natuurlijk ook apart kopen.

Eerst gebruik je de reiniger, om je lenzen te desinfecteren nadat je ze hebt uitgedaan. Wrijf zacht een paar druppels op de lenzen. Vervolgens spoel je de lenzen af met een zoutoplossing. Bewaar de lenzen 's nachts in de speciale lenzenvloeistof.

Er zijn ook 2-in-1-lenzenvloeistoffen voor harde lenzen, deze combineren beide functies in één fles. Zorg er altijd voor dat er op de fles staat dat deze lenzenvloeistof geschikt is voor harde lenzen.

Bestverkochte lenzenvloeistof voor harde lenzen
Boston Advance Multipack

Dit reinigingssysteem bevat alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken van harde lenzen: Boston Advance Cleaner en Boston advance conditioning solution. Als je beide producten gebruikt, wordt vuil en eiwitopbouw van je harde lenzen verwijderd. Handig is dat deze lenzenvloeistof een kleur heeft, zodat je goed kunt zien of je alle resten hebt weggespoeld.

Salinevloeistof voor lenzen

Salinevloeistof (een zoutoplossing) kun je gebruiken om resten van de desinfectievloeistof of andere vuildeeltjes af te spoelen. De lenzen worden hiermee niet alleen gespoeld, maar ook bevochtigd. Saline desinfecteert niet, dus dit kun je niet gebruiken om je lenzen 's nachts in te bewaren.

Saline lenzenvloeistof is heel handig om je lenzen na te spoelen als je peroxide hebt gebruikt. Saline kan gebruikt worden voor diverse soorten lenzen, waaronder ook harde lenzen. Je kunt saline ook gebruiken om je daglenzen even mee schoon te spoelen en op te frissen (dit werkt hetzelfde als oogdruppels).

Bestverkochte saline lenzenvloeistof
Lens Plus Ocupure

Deze saline lenzenvloeistof heeft dezelfde pH-waarde als je oog. Hierdoor is deze lenzenvloeistof ideaal voor gevoelige ogen. Lens Plus Ocupure verwijdert bacteriën van de lens, waardoor je lenzen natuurlijker en comfortabeler aanvoelen.

Sensitive Eyes

Sensitive Eyes is een zachte zoutoplossing waarmee je je contactlenzen kunt afspoelen na het reinigen en desinfecteren of juist vóór gebruik van je lenzen. De zoutoplossing is ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met lenzenvloeistof. Spoel je lenzen 20 seconden met deze zoutoplossing en je lenzen blijven tijdens het dragen vochtig en comfortabel.

Enzymtabletten voor lenzen

Enzymtabletten worden ook wel reinigingstabletten genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat je lenzen grondig gereinigd worden. Voeg 's avonds een tablet toe aan je lenzendoosje met lenzenvloeistof en eiwitresten worden van je lenzen verwijderd. Deze tabletten zijn een aanrader als je last hebt van gevoelige ogen. Gebruik de tabletten dan eens per week of om de week. Deze tabletten werken het beste voor harde lenzen.

Onze tips

Zo, dat was onze lange lijst met een overzicht van de verschillende soorten lenzenvloeistof. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel mogelijkheden op het gebied van lenzenvloeistof. Het is belangrijk om altijd het advies van je opticien op te volgen. Zo heeft je opticien je waarschijnlijk al wel verteld dat je niet moet gaan zwemmen met je lenzen in. Het dragen van lenzen in water maakt je ogen namelijk gevoelig voor besmetting met schadelijke bacteriën in het water. Hierdoor loop je het risico op irritatie aan je ogen en ooginfecties.

Veel van onze lenzenvloeistoffen zijn ook verkrijgbaar in handig reisformaat. Deze kleine flesjes lenzenvloeistof zijn heel handig om mee te nemen als je op vakantie gaat. En vergeet dan ook niet om een flesje oogdruppels mee te nemen.

Wil je graag een andere lenzenvloeistof proberen? Overleg dit dan eerst met je opticien. Een opticien kan je informeren welke lenzenvloeistof het meest geschikt is voor jouw lenzen en jouw ogen. Een opticien kan je ook uitleggen wat het verschil is tussen multi-purpose lenzenvloeistof en lenzenvloeistof met peroxide. Is het al lang geleden dat je bij een opticien bent geweest? Maak dan een afspraak voor een oogtest. Als je de juiste lenzen draagt en de juiste lenzenvloeistof gebruikt is de kans klein dat je rode ogen door lenzen krijgt.

Hulp nodig?

Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste lenzenvloeistof of andere producten om je lenzen mee te reinigen, dan kun je natuurlijk contact opnemen met onze klantendienst. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 19.00 uur. Bel naar 0800 72171, stuur een e-mail naar service@visiondirect.be of chat met ons op de live chat op deze pagina. Heb je een vraag over online bestellen bij Vision Direct? Neem dan een kijkje op deze pagina's:

Gerelateerde artikelen

BETAALMOGELIJKHEDEN