Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Lenzenbakje schoonmaken: zo doe je dat

Iemand giet lenzenvloeistof in een lenzendoosje

Als je lenzen draagt weet je vast hoe belangrijk het is om op een hygiënische manier met contactlenzen om te gaan. Vaak denk je hierbij meteen aan het wassen van je handen voordat je je lenzen indoet. Maar het is ook heel belangrijk om je lenzenbakje goed schoon te houden. In deze blog lees je hoe je dat het beste kunt doen. Ook lees je enkele fabels over het schoonmaken van lenzendoosjes. Wat moet je vooral wel en vooral niet doen?

Lenzenbakje schoonmaken: waarom is dit belangrijk?

Ook al maak je altijd netjes je lenzen schoon, dit heeft weinig zin als je de schone lenzen vervolgens in een vies lenzenbakje doet. Lenzendoosjes kunnen na een tijdje vies worden en daardoor een bron van bacteriën zijn. Als je je lenzen bewaart in een vies lenzenbakje kan dit ervoor zorgen dat je lenzen na een tijdje niet meer prettig aanvoelen tijdens het dragen. In het ergste geval kan het zorgen voor een oogontsteking.

Lenzenbakjes worden vaak meegenomen in een handtas, portemonnee of broekzak. Er kan dan makkelijk stof op de lenshouder komen. En als het lenzendoosje ook nog eens op een warme plek wordt vervoerd, dan is dat de ideale voedingsbodem voor de verspreiding van bacteriën. Belangrijk om op te letten dus: zorg er niet alleen voor dat je je zachte lenzen schoon houdt, maar ook het lenzenbakje waar je de lenzen in bewaart.

Voordat je je lenzendoosje schoonmaakt

  1. Was je handen: Het is altijd belangrijk om je handen te wassen voordat je je lenzen indoet of je lenzenbakje aanraakt. Gebruik een neutrale handzeep. Lenzen worden namelijk niet blij van zeep dat te geparfumeerd is of veel toevoegingen bevat.
  2. Gebruik geen water: Waarschijnlijk wist je dit al, maar contactlenzen en water zijn geen vrienden. Maak je lenzen niet schoon met water en ook je lenzenbakje niet. Het is belangrijk dat je lenzen niet in contact komen met gewoon kraanwater (of andere vloeistoffen). Een lenzenbakje schoonmaken met water raden we daarom af.
  3. Niet schoonmaken met zeep: Sommige mensen raden aan om zeep of zelfs een tandenborstel te gebruiken om je lenzendoosje schoon te maken, maar dit raden wij af. Het is namelijk niet goed als je lenzen in contact komen met zeep. En op een gebruikte tandenborstel vind je vaak bacteriën die schadelijk zijn voor contactlenzen.
  4. Schoonmaken nadat je je lenzen in doet: Misschien vraag je je af wat de beste tijd is om je lenzenbakje schoon te maken. Dit kun je het beste doen na het inzetten van de lenzen. Je weet dan zeker dat je lenzendoosje helemaal schoon is als je je lenzen ‘s avonds weer uitdoet.
  5. Spoel je lenzen af: Zoals we hierboven al noemen kun je je lenzenbakje het beste meteen na het indoen van je lenzen schoonmaken. Het is dan goed om je lenzen voor het indoen schoon te spoelen met saline lenzenvloeistof: een zoutoplossing voor het reinigen van contactlenzen. Je weet dan zeker dat je lenen optimaal gereinigd zijn.

Vijf tips om je lenzenbakje schoon te maken

Je vraagt je nu misschien af: ‘Hoe moet ik m’n lenzenbakje dan precies schoonmaken?’. Wij hebben daarom vijf tips voor je om je lenzenbakje zo optimaal mogelijk te reinigen:

Een hand met daarop een lenzendoosje en erboven een fles lenzenvloeistof
  1. Giet eerst de oude lenzenvloeistof uit het lenzendoosje. Nadat je je lenzen hebt ingedaan giet je de lenzenvloeistof uit het lenzenbakje. Doe er vervolgens nieuwe lenzenvloeistof in om het lenzenbakje mee schoon te spoelen.
  2. Wrijf met droge, schone vingers. Gebruik je (schone en droge) vingers om de binnenkant van het lenzenbakje in te wrijven met de lenzenvloeistof.
  3. Giet vervolgens de lenzenvloeistof weer uit het lenzendoosje. Als je het lenzendoosje met de lenzenvloeistof hebt ingewreven giet je de lenzenvloeistof weer uit de lenshouder.
  4. Laat het drogen. Maak het lenzenbakje droog met iets dat geen stofjes of andere vuiltjes achterlaat op het lenzendoosje. Gebruik bijvoorbeeld een schone tissue.
  5. Berg het lenzendoosje op. Wanneer het lenzendoosje schoon en droog is berg je het lenzendoosje op op een schone en droge plek. Zo zorg je ervoor dat er geen vuiltjes en stof bij het lenzendoosje kan komen.
Een fles everclear REFRESH lenzenvloeistof

Probeer everclear REFRESH lenzenvloeistof

Deze everclear REFRESH lenzenvloeistof is een unieke lenzenvloeistof die je kunt gebruiken voor alle soorten zachte contactlenzen, inclusief silicone hydrogel lenzen. Deze lenzenvloeistof is perfect als je gevoelige ogen hebt. everclear REFRESH verwijdert bacteriën en eiwitophopingen die overdag op het lensoppervlak terechtkomen. Met deze lenzenvloeistof blijven je lenzen de hele dag prettig aanvoelen.

Bestel everclear REFRESH

Hoe vaak moet in m’n lenzenbakje vervangen?

Je weet nu dus hoe en wanneer je je lenzendoosje moet schoonmaken. Maar misschien vraag je je af: hoe vaak moet ik een lenzendoosje eigenlijk vervangen?

Het is het beste om je lenzendoosje net zo vaak te vervangen als je lenzen. Dus als je maandlenzen draagt, gebruik je elke maand een nieuw lenzendoosje. Gebruik je tweewekelijkse lenzen, dan vervang je om de week het lenzenbakje.

Vind je dit teveel gedoe, of weet je al dat je gaat vergeten om je lenzenbakje regelmatig te vervangen? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om steeds een nieuw, schoon lenzendoosje te gebruiken zodra je een nieuwe fles lenzenvloeistof openmaakt. De meeste flessen lenzenvloeistof gaan twee maanden mee. Doorgaans zit er bij een fles lenzenvloeistof altijd een nieuw lenzenbakje. Op die manier hoef je dus ook nooit zelf een nieuw lenzenbakje aan te schaffen.

Een lenzendoosje met een blauwe en een groene dop

Wat gebeurt er als je een lenzenbakje niet goed schoonmaakt?

Als je je lenzenhouder niet regelmatig schoonmaakt of vervangt, dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid van je ogen. Zo kun je door slechte hygiëne een oogontsteking (conjunctivitis) krijgen. Vind je het gedoe om je lenzenbakje steeds schoon te moeten maken? Dan zou je daglenzen kunnen overwegen. Met daglenzen heb je namelijk geen lenzenhouder of lensvloeistof meer nodig. Daglenzen draag je namelijk maar één dag. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen in de prullenbak. De volgende dag gebruik je weer een nieuw paar daglenzen. Onze opticiens raden everclear ELITE daglenzen aan. Deze zachte daglenzen zijn gemaakt van een flexibele silicone hydrogel, dit zorgt voor een comfortabele pasvorm.

Wat je NIET moet doen met een lenzenbakje

Als je op internet op zoek gaat naar advies over het schoonmaken van een lenzenbakje dan vind je verschillende antwoorden. Helaas zijn sommige antwoorden niet juist. Daarom een kort overzicht van de dingen die je vooral níet moet doen met je lenzenbakje:

  1. Een lenzendoosje schoonmaken in de afwasmachine of in een glas water.
  2. Een schuursponsje gebruiken om de lenzenhouder schoon te maken.
  3. Een lenzendoosje schoonmaken met een tandenborstel, zeep en water.
  4. Een lenzenbakje uitkoken in kokend water.

Wat te doen met oude lenzendoosjes

Na deze uitleg over het schoonmaken en vervangen van je lenzendoosjes vraag je je misschien af wat je moet doen met alle lenzendoosjes die je gebruikt hebt. Er zijn eigenlijk twee opties:

  • Geef je lenzenbakje een nieuwe bestemming. Zo is een lenzenbakje dé perfecte plek om oorbellen en andere kleine sieraden in op te bergen als je op reis bent. Zo weet je zeker dat je je sieraden makkelijk terug kunt vinden tussen al je bagage. Ook kun je een oud lenzendoosje gebruiken als pillendoosje.
  • Recycle. In sommige gemeentes kunnen lenzendoosjes ingeleverd worden bij het plastic afval om gerecycled te worden. Check of dit ook in jouw gemeente het geval is.

Nieuw lenzendoosje bestellen