Het menselijk oog
 • Pupil

  De pupil is de opening in het midden van de iris die licht tot het oog toelaat. De functie van de pupil is om de hoeveelheid licht die het netvlies ontvangt te regelen.

 • Iris

  De iris, ook wel het regenboogvlies genoemd, controleert de diameter en grootte van de pupil en bepaalt dus hoeveel licht het netvlies bereikt.

 • Hoornvlies

  Het hoornvlies, ook wel cornea genoemd, is een doorzichtige laag die de pupil, iris en voorste oogkamer bedekt. Het transparante hoornvlies bevat geen bloedvaten en ontvangt zuurstof en voedingsstoffen via de traanfilm en door gaswisseling met de atmosfeer.

 • Oogwit

  Het oogwit, ook wel de sclera genoemd, is de stevige witte laag die de oogbal bedekt. De functie van het oogwit is om de gevoelige binnenkant van het oog te beschermen. De 6 spieren die aan het oogwit vastzitten, zorgen ervoor dat de oogbal kan bewegen en draaien.

 • Bindvlies

  Het bindvlies is een vochtig slijmvlies dat het oogwit en de binnenste zijde van de oogleden bedekt. Het produceert traanvocht en zorgt ervoor dat microben niet in het oog kunnen komen. Als het bindvlies geïrriteerd is, zetten de bloedvaatjes in het oog op met een rood oog als gevolg.

 • Ooglens

  De ooglens, of kristallens, zit achter de pupil en voegt de lichtstralen samen voordat zij het netvlies bereiken. De lens kan van vorm veranderen en door het regelen van de focale afstand scherpstellen op objecten op verschillende afstanden.

 • Kamervocht

  Het kamervocht is het vocht dat de ruimte tussen de lens en het hoornvlies aan de voorkant van het oog vult. Het kamervocht voorziet de lens en het hoornvlies van zuurstof en voedingsstoffen.

 • Netvlies

  Het netvlies, ook wel retina genoemd, is een lichtgevoelig membraan dat bestaat uit miljoenen zintuigcellen (kegeltjes en staafjes) die de lichtimpulsen in elektrische signalen omzetten.

 • Gele vlek

  Het meest gevoelige deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor het centrale deel van het gezichtsveld.

 • Fovea

  De fovea, of het centrale groefje, bestaat bijna uitsluitend uit kegeltjes en bevindt zich in het meest centrale gedeelte van de gele vlek. De fovea is belangrijk voor activiteiten waar men details voor moet zien, zoals lezen en autorijden.

 • Blinde vlek

  De blinde vlek is het deel van het netvlies waar de oogzenuw aan het oog vastzit. Op deze plek zitten geen zintuigcellen. Dit gebied reageert niet op licht, vandaar de naam ‘blinde vlek’. De blinde vlek bevindt zich op 3 tot 4 millimeter afstand van de fovea richting de neus.

 • Oogzenuw

  De oogzenuw verbindt het oog met de hersenen. Hij transporteert de impulsen van het netvlies naar de hersenen die alle relevante informatie zoals kleur, licht, en contrast omzetten in beelden.

 • Glasachtig lichaam

  Het glasachtig lichaam is een heldere gel die het midden van het oog tussen de ooglens en het netvlies vult. Het zendt de via het hoornvlies en de lens binnengekomen lichtgolven door naar het netvlies. (80% van de oogbal)

 • Anatomie van het oog

  Beweeg de muis over de plustekens om meer te weten te komen over de werking
  van elk onderdeel van het oog
 • 01. Licht komt het oog binnen

  Wanneer je naar een object kijkt, komen de lichtstralen die op dit object reflecteren door het hoornvlies het oog binnen. Het hoornvlies vervormt de lichtstralen op een manier dat ze zonder problemen door de pupil kunnen.
 • 02. De lens stelt scherp

  De ooglens verandert van vorm zodat het scherp kan stellen op het object.
  Het beeld wordt vervolgens ondersteboven geprojecteerd op het netvlies achterin het oog.
 • 03. De hersenen interpreteren de beelden

  Zodra de lichtstralen een scherp focuspunt op het netvlies vormen, worden deze getransformeerd in lichtimpulsen die door een miljoen kleine zenuwen de oogzenuw bereiken. De rol van de oogzenuw is om deze impulsen naar de visuele cortex te sturen, die ze vervolgens interpreteert in concrete beelden.
Hallo, je hebt een moderne browser nodig om dit te kunnen zien

VERSLEEP MIJ

HELDERHEID
FOCUS
{title}
+

Het menselijk oog

Het oog is het orgaan dat voor ons het zicht regelt, waardoor wij de vormen, kleuren en dimensies van de dingen om ons heen kunnen interpreteren. Het doet dit door het licht dat objecten reflecteren te verwerken. Deze gids toont je stap voor stap het visuele proces door de rol van de verschillende onderdelen van het oog en hun onderlinge samenwerking te beschrijven.

> Begin
Hallo, je hebt een moderne browser nodig en JavaScript ingeschakeld om dit te kunnen zien.