Gratis ELITE proeflenzen Bestel nu

Kan je oogkleur veranderen?

woensdag 8 februari 2023 door Vision Direct

Een close-up van twee vrouwenogen, links een blauw oog en rechts een groen oog

Misschien heb je je wel eens afgevraagd of je oogkleur je hele leven hetzelfde blijft of dat je oogkleur kan veranderen. Of je nu blauwe ogen, bruine ogen, groene ogen of grijze ogen hebt: lees snel verder om meer te weten te komen over mogelijke veranderingen in de oogkleur.

Hoe kan je oogkleur veranderen?

Wist je dat de oogkleur van een baby pas definitief is na het eerste levensjaar? De oogkleur kan namelijk in het eerste jaar nog veranderen van bijvoorbeeld blauwe ogen naar bruine ogen. Ook bij volwassenen gebeurt het heel soms dat de oogkleur verandert. Je oogkleur wordt bepaald door de de hoeveelheid pigment in de iris. Als je blauwe ogen hebt, zit er doorgaans weinig pigment in de iris. Als je grijze ogen, groene ogen of amberkleurige ogen hebt zit er meer pigment in de iris. Als je donkere ogen hebt (zoals bruine ogen) dan bevatten deze veel pigment.

Een close-up van een lichtbruin oog

Soms kan het ineens lijken alsof je een andere kleur ogen hebt. Hoewel dat niet gebruikelijk is, kan de oogkleur om de volgende redenen veranderen:

Licht

Zoals je waarschijnlijk wel weet, wordt de pupil groter in het donker en krimpt de pupil bij fel licht. Door deze openings- en sluitingsbewegingen van de pupil kan de pigmentatie van de iris verschuiven. Hierdoor kan het lijken dat de kleur van de iris een beetje verandert als de hoeveelheid licht die op het oog valt verandert.

Leeftijd

Als je ouder wordt kan de kleur van het oog veranderen. Zo gaat dat bijvoorbeeld ook bij baby’s: vaak hebben baby’s met een lichte huidskleur een lichte kleur ogen bij de geboorte. Maar de oogkleur van een baby verandert vaak in het eerste levensjaar. Dit komt omdat de hoeveelheid melanine (een stofje in de iris) de kleur bepaalt: hoe meer pigment, hoe donkerder de ogen zijn. Hoe minder melanine er is, hoe lichter de ogen zijn. Melanocyten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van melanine, zijn nog niet volledig ontwikkeld bij baby's, vandaar dat dit kan variëren.

Bij mensen met een lichte huidskleur kan de oogkleur juist ook lichter worden naarmate ze ouder worden. Dit komt omdat de hoeveelheid melanine afneemt.

Ziektes

Er zijn bepaalde ziektes en oogaandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de kleur van je ogen verandert. Zoals bijvoorbeeld heterochromie. Als je heterochromie hebt, heb je twee verschillende kleuren ogen. Dit kan een genetische oorzaak hebben, het kan ook komen door een verwonding aan het oog. Er is ook een soort glaucoom dat zorgt voor een verandering in de oogkleur.

Kan ik m’n oogkleur laten veranderen met een operatie?

Het is tegenwoordig mogelijk om de kleur van je ogen operatief te laten veranderen. Er worden dan implantaten ingebracht die de oogkleur permanent veranderen. Maar zo’n soort operatie wordt afgeraden door professionals, er zijn namelijk veel risico’s aan verbonden. Er kan bijvoorbeeld een verhoogde oogdruk ontstaan en er is een grotere kans op het ontwikkelen van staar. Een veilige manier om je oogkleur (tijdelijk) te veranderen is door kleurlenzen te dragen.

Een Aziatische vrouw met felblauwe ogen

De kleur van je ogen veranderen met kleurlenzen

De meest praktische, veilige en goedkope manier om de kleur van de ogen te veranderen is door het dragen van kleurlenzen. Vrijwel alle bekende contactlensmerken hebben gekleurde lenzen in hun assortiment. Van natuurlijke kleurlenzen tot heel opvallende kleurlenzen, van blauwe lenzen en groene lenzen tot bruine lenzen en paarse lenzen.

Of je nu bijziend bent of verziend: er zijn kleurlenzen verkrijgbaar in verschillende sterktes (helaas zijn kleurlenzen met een cilinder niet heel gangbaar). Als je kleurlenzen wilt bestellen, vul je gewoon je sterkte in op de productpagina. Als je kleurlenzen zonder sterkte wilt bestellen (omdat je normaal geen lenzen of een bril draagt), dan bestel je kleurlenzen zonder sterkte. Je vult dan als sterkte 0.00 in bij het bestellen.

Wij raden aan om altijd eerst een bezoek te brengen aan de opticien voor een oogtest voordat je kleurlenzen gaat dragen. Een opticien kan dan kijken welke kleurlenzen het beste bij jouw ogen passen.

Onze meest populaire kleurlenzen

please wait