Helpen wortelen je om 's nachts beter te zien?

dinsdag 10 januari 2017 door Vision Direct
Een bos wortels

"Eet je worteltjes op, dan kun je straks zien in het donker", een klassieke tafelonderhandelingstechniek voor bij het avondeten. Veel van jullie zullen dit ongetwijfeld van hun ouders hebben gehoord als kind, in een weinig verhullende poging om je er toe aan te zetten om al je groentes te eten. Misschien hebben sommigen van jullie dit wel geprobeerd bij je eigen kinderen. Maar is dit werkelijk waar?

Geeft het eten van wortels je nachtzicht?

Niet bepaald. De voedingsstoffen en vitaminen die we vinden in wortels zijn zeer behulpzaam in het geven van een boost aan de gezondheid van het oog en voor het behouden van een goed zicht. Één van deze stoffen is vitamine A, ook bekend als beta-carotine, dat wordt gebruikt om het hoornvlies te beschermen. Het kan ook helpen bij het verminderen van het risico van zichtsverlies als gevolg van leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. Luteïne, dat ook in wortels zit, kan zich combineren met vitamine A om het verlies van het perifere zicht te voorkomen.

Carrot eye test

Gebrek aan vitamine A kan bijdragen aan een aandoening die bekend staat als 'nachtblindheid'. Mensen die hieraan lijden vinden het extreem moeilijk om te zien in de nacht. Een gezond dieet, met adequate hoeveelheden vitamine A, zou dit moeten corrigeren, hoewel dit enkel geldt voor een gezond persoon. Dus, het eten van wortels geeft ons niet bepaald nachtzicht, maar het stopt mogelijk wel het tegen vele objecten stoten in de nacht.

Maar waarom wordt het algemeen gedacht dat wortels je beter helpen zien in het donker? Het is allemaal terug te herleiden naar de Britse overheid.

Wortels als propaganda in oorlogstijd

Wortels ogen vrij onschuldig. Je zou niet denken dat een puntige, oranje groente een nuttig gereedschap zou zijn in een wapenwedloop bij de inlichtingendienst. Toch werden ze tijdens de Blitz gebruikt door het Britse Ministerie van Informatie als afleidingsmanoeuvre om de Duitse inlichtingendiensten af te leiden.

Het Duitse leger stond perplex door de bekwaamheid van de RAF om hun vliegtuigen in het donker neer te halen. DeLuftwaffe bombardeerden destijds steden in de nacht, zodat ze niet konden worden gezien, dus organiseerde de Britse overheid black-outs om het moeilijker te maken voor de Duitse piloten. Ondanks deze donkerte waren de Britten zeer bekwaam in het neerschieten van Duitse vliegtuigen, vaak al voordat ze het kanaal hadden overgestoken.

ww2planes

Het geheim van het succes van de RAF? Wortels! Tenminste, op een bepaalde manier wel. Wortels zorgde ervoor dat de Duitsers de echte reden niet konden ontdekken, namelijk een vernuftig radarsysteem. De Airborne Interception Radar (AI) die ze aan boord hadden kon de locaties van de bommenwerpers van de vijand vaststellen vanaf grote afstand. De Britse overheid wilde alles eraan doen om te voorkomen dat de vijand dit uit zou vinden, dus hebben ze het Ministerie van Informatie ingezet met een ingenieuze list.

Britse burgers werden aangespoord via posters en krantenartikelen om regelmatig een goede hoeveelheid wortels te eten om ze te helpen bij het zien tijdens een black-out. Het werd gezegd dat Britse piloten dat hadden gedaan om zo de Luftwaffe te grazen te nemen. Of de Duitse inlichtingendiensten het nou compleet geloofden of niet is nog discutabel, maar wat vooral belangrijk is, is dat ze het radarsysteem nooit hebben ontdekt. Het concept dat wortels je helpen zien in het donker bestaat ook in de Duitse cultuur, dus mogelijk werkte de campagne wel degelijk voor een deel!

Dus dat was het, de waarheid achter de bewering dat wortels je helpen zien in het donker. Hopelijk verslechtert het niet de vertrouwensband tussen jou en je ouders. Ze wilden je alleen maar helpen toen ze dat zeiden!

please wait