Bescherm je ogen goed tijdens het klussen

dinsdag 17 februari 2015 door FB

De veiligheid van uw ogen is altijd belangrijk, dus ook thuis. Niet alleen zijn verwondingen aan het oog enorm pijnlijk, maar ze kunnen ook zeer ernstige schade aan uw zicht toebrengen. Vooral in de vrije tijd is het gemakkelijk om te vergeten uw ogen goed te beschermen, daarom hier een aantal tips om de veiligheid van uw ogen, en dus uw zicht, goed te kunnen behoeden tegen verwondingen. Hoewel het oog zichzelf over het algemeen goed kan herstellen is het een gevoelig orgaan, zo is het netvlies bijvoorbeeld slechts een halve millimeter dik.


Bij het klussen

Veel oogverwondingen worden veroorzaakt tijdens het doe-het-zelven. Slijpen en metaalzagen zijn bijzonder risicovolle ondernemingen omdat kleine deeltjes metaal uit het materiaal schieten. Het is uiteraard belangrijk om deze metaaldeeltjes niet in het oog te laten komen. Niet alleen zijn deze deeltjes scherp, maar ze kunnen ook de aandoening siderosis bulbi veroorzaken wat het zicht ernstig kan aantasten. Draag daarom tijdens het klussen altijd een beschermende bril welke de ogen goed afsluit van de omgeving, dus ook aan de zijkanten.

In de tuin.

Ook tijdens het tuinieren is het goed om uw ogen te beschermen. Hoewel de kans op rondvliegende metaaldeeltjes een stuk kleiner is kunnen ook takken, vooral op ooghoogte, gevaarlijk zijn voor uw ogen. Daarnaast kan opstuivend stof of zand uw ogen irriteren. In de zomer is het risico over het algemeen minder groot omdat mensen geneigd zijn een zonnebril te dragen, maar het is het hele jaar door verstandig om een beschermende bril te dragen tijdens het werken in de tuin. Een ander, veel minder algemeen bekend, risico is vijverwater. Dit water bevat redelijk vaak de acanthamoeba bacterie. Deze bacterie kan blaasjes op het netvlies veroorzaken wanneer het vijverwater in aanraking komt met het oog. Buitenshuis vormt natuurlijk ook de zon een risico.

Huishoudelijke middelen.

In huis zijn het vooral de verschillende chemische middellen die we dagelijks gebruiken die gevaarlijk kunnen zijn voor het oog. Dit kan varieren van onkruidverdelger tot schoonmaakmiddelen, en van bleek tot sommige soorten plantenvoeding. Alkaline-vloeistoffen zijn doorgaans gevaarlijker voor het oog omdat deze sneller het oog binnendringen dan de meeste zuren. Wanneer uw oog contact maakt met een chemisch middel, of wanneer u zelfs maar denkt dat dit het geval kan zijn, is het belangrijk om het oog onmiddellijk grondig uit te spoelen met schoon, stromend water. (Laat wel de kraan een aantal tellen stromen zodat het water vers is.) Het is tevens verstandig om een oogbad in uw EHBO-set te bewaren voor het geval er geen kraan in de buurt is. Natuurlijk zijn er tal van andere situaties waarbij u uw ogen goed dient te beschermen. Bijvoorbeeld bij het beoefenen van sporten zoals Squash, waarbij het eveneens verstandig is een beschermende bril te dragen. Of bij het zwemmen, waarbij het zeer belangrijk is om te controleren of het water veilig is voor u en uw ogen.

please wait